Çanakkale Savaşı kullanıcılar tarafından araştırılan bir konu olmaya devam ediyor. Çanakkale Savaşını Kazanan Komutan Kimdir? arama motorlarında aranmaya devam ederken kullanıcılar komutanı sürekli olarak merak ediyor. Peki Çanakkale Savaşını Kazanan Komutan Kimdir? işte detaylar...

Çanakkale Savaşı

Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı'nın 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen çatışmalardır. İtilaf Devletleri, İstanbul'un kontrolünü ele geçirerek boğazları kontrol etmek, Rusya ile ikmal yollarını güvence altına almak ve Almanya'nın müttefiklerinden birini saf dışı bırakmak amacıyla Çanakkale Boğazı'nı hedef almıştır. Ancak, bu saldırılar başarısızlıkla sonuçlanmış ve geri çekilmek zorunda kalınmıştır. Hem kara hem de deniz savaşı sırasında her iki taraf da ağır kayıplar vermiştir.

undefined

Toz Taşınımı Neden Olur? Toz Taşınımı Neden Olur?

Çanakkale Savaşı'nın başlamasının ardından, Birleşik Krallık ve Fransa'nın deniz yoluyla İstanbul'a ulaşma planları başarısız olunca, kara harekatıyla Çanakkale Boğazı'ndaki Osmanlı sahil topçularının ele geçirilmesi gündeme gelmiştir. Bunun üzerine, Britanya ve Fransa'nın kara kuvvetleri Gelibolu Yarımadası'na çıkarılmıştır. Ancak, Osmanlı kuvvetlerinin kararlı savunması ve zaman zaman gerçekleştirdikleri karşı saldırılar nedeniyle Gelibolu Yarımadası işgal edilememiştir. Sonrasında, İngiliz, Anzak ve Fransız kuvvetleri 1915 yılının Aralık ayında Gelibolu Yarımadası'nı terk etmek zorunda kalmışlardır.

undefined

Çanakkale Savaşını Kazanan Komutan Kimdir?

Şüphesiz cevap Mustafa Kemal Atatürk'tür.