Emosyonel (Duygusal) yeme, öğün vakitleri geldiğinde ya da açlık hissi oluştuğunda değil de sadece duygulanıma yönelik ortaya çıktığı varsayılan yeme davranışıdır.

Duygusal yeme, kişinin birçok olumsuz duyguyla (öfke, kaygı, utanç, heyecan, üzüntü) yemek yiyerek baş etme süreci olarak tanımlanabilir. Yemek yemek kişiye geçici olarak bir rahatlama sağlar ve birey uzaklaşmaya çalıştığı olumsuz duygulardan bu sayede uzaklaştığını hissedebilir. Kişi acıkmadan yemek yemeye devam ettiğinde gün içerisinde aldığı kalori miktarı artacak ve midede genişleme olacaktır. Bu durumun sürekliliği kişilerde ciddi kilo problemlerini sağlayacak ve bu problem bireyin öz saygısını olumsuz etkileyebilecektir.

Duygusal Yeme Bozukluğunun Önemli Belirtileri:

  • Aç olmadığı halde yemek yemek
  • Gizli olarak yemek yemek
  • Az zamanda çok yemek yemek
  • Yemekten sonra rahatlamak
  • Olumsuz duygular yaşadığında çok yemek

Nasıl Ortaya Çıkar Ve Nasıl Başa Çıkılır?

Duygularımız ve düşüncelerimiz yemek yeme düzenimizi etkileyebilmektedir. Yemekle ilgili düşünce ve inançlarımız şu şekilde olabilir; ‘’ iyi hissetmem için en kolay yol yemek yemem’’, ‘’ Yemek yemek bu hayatta bana en çok zevk veren şey’’,’’ Yemek yiyerek duygularımı iyileştirebilirim’’. Bu şekilde olan yanlış inançlar duygusal yeme bozukluğuna sebep olabilmektedir.

Duygusal yeme bozukluğunda kişide yeme ihtiyacını oluşturan inançlar, duygular ve düşünceler vardır ve bunların keşfedilmesi ve yerini sağlıklı inançlarla değiştirmek gerekmektedir. Siz de duygusal yeme ihtiyacı duyuyorsanız ve bu durumun önüne geçmek istiyorsanız bir uzmandan destek almanız gerekebilir.

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ARZU ARMUTLU

0505 678 27 70