İsrail’in Filistin Gazze üzerindeki soykırım ve hakimiyeti bir çok insanın canını yakmış durumda. Dünya basını üzerinde ve ülkelerin uyguladığı yaptırımlar caydırıcı olmuyor. Kullanıcılar Gazze Şeridi Kime Ait? Olduğuna dair arama motorlarında araştırmalar yapmakta. Peki Gazze Şeridi kime ait ? sorunun detayları haberimizde…

Gazze Şeridi, ismini en büyük şehri Gazze'den almaktadır. Güneybatıda Mısır, kuzeyde ve doğuda İsrail ile komşudur. Uzunluğu 41 km, genişliği ise 6 ile 12 km arasında değişmektedir. 363 km²lik bir alanı kaplayan Gazze Şeridi'nde 2.375 milyon insan yaşamaktadır.

1967 yılından 2005 yılına kadar İsrail tarafından yönetilen Gazze Şeridi'nde, İsrail Filistin Özerk Yönetimi ile yapılan Oslo Anlaşması çerçevesinde hava sahası, su kaynakları ve kıyı boyundaki deniz ulaşımını kontrol etmeye devam etmektedir.

Coğrafya açısından, Gazze Şeridi Orta Doğu'da yer alır. Enlem ve boylamları 31-25 Kuzey ve 34-20 Doğu arasındadır. İsrail ile 51 kilometrelik ve Mısır ile 11 kilometrelik kara sınırlarına sahiptir. Akdeniz'de ise 40 kilometrelik bir sahil şeridi bulunmaktadır.

İklimi ılımandır, kışları serin ve yazları sıcaktır. En yüksek noktası denizden 105 metre yükseklikteki Abu 'Awdah'dır. Doğal kaynakları arasında ekilebilir araziler ve yeni keşfedilmeye başlanan doğal gaz yer alır.

1 Mayıs'ta Bankalar Açık mı? Bankalar Çalışıyor mu? 1 Mayıs'ta Bankalar Açık mı? Bankalar Çalışıyor mu?

Gazze Şeridi'nde yaklaşık 2 milyon 375 bin Filistinli yaşamaktadır. Bu nüfusun çoğunluğu, 1948 İsrail-Filistin Savaşı sırasında İsrail'den kaçan veya atılan kişilerdir. Bölgede yaşayanların %99'undan fazlası Müslüman, %0.7'si ise Hristiyandır.

Gazze Seridi Kime Ait1

Gazze Şeridi Kime Ait?

Gazze Şeridi, Filistin'in batısında, Akdeniz kıyısında uzanan bir sahil şeridi olarak bilinir. Hamas tarafından kontrol edilmektedir.