Gece gökyüzüne baktığınızda birçok yıldız görürsünüz. Ama bir yıldız vardır ki diğerlerinin ışından çok daha parlak  ve aydınlık. İşte bu yıldız kuzey yıldızıdır. Kutup Yıldızının Özelliği Nedir? Kutup Yıldızı nedir? sorularının cevapları haberimizde...

Yahudiler Hangi Ayda Oruç Tutar? Yahudiler Hangi Ayda Oruç Tutar?

Kutup Yıldızının Özelliği Nedir?

Kutup Yıldızı, Dünya'nın ekseniyle neredeyse aynı hizada olduğundan, diğer gök cisimlerinin aksine gün boyunca sabit kalır ve daima kuzeyi işaret eder. Yıldızlar uzayda hareket eder, ancak o kadar uzaklardadırlar ki, en yakınlarının bile hareketi, bir gün içinde belirgin bir değişime neden olmaz.

Kutup Yildizi Hangi Yonu Gosterir (2)

Kutup Yıldızı nedir?

Kutup Yıldızı, Dünya'nın kuzey ekseni yakınında bulunan ve kuzey yarımkürede gözlemlenen önemli bir yıldızdır. Astronomik olarak "Polaris", "Demirkazık" veya "Kutupyıldızı" olarak da adlandırılan bu yıldız, gökyüzünde Kuzey Kutbu'nun yakınında neredeyse sabit bir konumda bulunur. Bu özelliğiyle, aslında hiçbir yönden doğmaz olarak nitelendirilebilir. Kuzey Yıldızı, sabit konumu sayesinde gezginler ve navigatörler için bir referans noktası olarak önem taşır.

 Kutup Yildizi Nedir Kutup Yildizi Nasil Bulunur Polaris Hangi Yonu Gosterir2

Kutup Yıldızı Nerede Görülür?

Kutup Yıldızı’nı bulmak isterseniz öncelikle gökyüzünde bulunan Büyük Ayı Takımyıldızı nı bulmanız gerekmektedir.  Gökyüzünde bulunan en parlak takımyıldızlarından birisi olan Büyük Ayı Takımyıldızı kepçeye benzer ve “kutup yıldızı” bu yıldızın sağ üst kısmında “Büyükayı Takım Yıldızı” yıldızları arasındaki  yıldız uzaklıklarından tam 5 birim uzaktadır.

Kaynak: Hatice Karaca