Türkiye'de en zehirli yılanlar hakkında herkes araştırma yapmaya başladı. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte, kullanıcılar yılanlar ve özellikle en zehirli olanlarıyla ilgili sorgular artıyor. Türkiye'de birçok zehirli yılan türü bulunmakta ve bu yılanlar doğal yaşam alanlarında bulunuyor. Sıcak havalarda ise bazen ortaya çıkıyorlar. Kullancılar konuyla alakalı Türkiye’de kobra yılanı var mı? sorusuna cevap arıyor. Peki, Türkiye’de kobra yılanı var mı? detaylar haberimizde...

Çöl kobrası (Walterinnesia morgani), Elapidae familyasına bağlı Ortadoğu'ya özgü zehirli bir türdür ve Türkiye'de yaşayan tek kobra türüdür.

BİK Analitik Tescillendi BİK Analitik Tescillendi

Turkiyede Kobra Yilani Var Mi (2)

Çöl kobrasının boyu genellikle ortalama 190–200 cm arasındadır. Gözleri nispeten iri olup, göz bebekleri yuvarlaktır. Vücudunu kaplayan pullar, vücudun ön yarısında çıkıntısızken, vücudun arka yarısı ve kuyruk üstünde belirgin şekilde çıkıntılıdır. Parlak siyah ve lekesiz sırt rengiyle Kara Yılan (Dolichophis jugularis) ile karıştırılabilir. Genç bireylerde sırt zemin rengi üzerinde hafif açık renkli lekeler bulunabilir, ancak erginlik evresinde bu lekeler kaybolur ve sırt tamamen lekesiz ve parlak renkli hale gelir. Başın üzerinde simetrik düzenli 9 plak bulunur. Ventral bölgesi, sırt renginden daha açık tonlarda veya koyu mavimsi gri tonlarında ve lekesizdir. Zehir dişleri büyük ve sabittir ve zehir dişlerinin gerisinde maksil kemiği üzerinde başka dişler bulunmaz.

Tek ısırığıyla koca bir fili bile öldürebilen kral kobra türü, tüm dünyaya korku salmaya devam ediyor. Dünyanın en zehirli yılanı olarak bilinen Kral Kobra, Şanlıurfa'da görüldü. Bu tehlikeli yılan yerel halk arasında "çöl kobra" olarak da biliniyor ve genellikle Şanlıurfa'nın dağlık bölgelerinde saklanmayı tercih ediyor.

Ülkemizde birden fazla yılan türü bulunmasına rağmen, en tehlikelisi kral kobradır. Türkiye'de bulunan yılanlar arasında en tehlikelilerinden biri olan çöl kobrası, aynı zamanda ülkemizin tek kobra türü olarak tanınıyor. Çöl kobrasının zehri, Hindistan'daki gözlüklü kobra türüyle benzerlik gösterir.

Turkiyede Kobra Yilani Var Mi (3)

Türkiye’de Kobra Yılanı Var mı?

Çöl kobrası genellikle Türkiye'nin güneydoğusunda bulunan Şanlıurfa ili, Irak'ın büyük çoğunluğu, batı İran (Huzistan Eyaleti ve Fars Eyaleti) ve Arap Yarımadası'nda (Kuveyt ve Suudi Arabistan) yaygındır. Suriye'den de varlığı kaydedilmiştir.

Kaynak: R. Rüzgar Yel