15-21 Mayıs Aile haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen yürüyüş, aile değerlerine dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla gerçekleştirildi. İsmet Paşa Caddesi'nde bulunan Atatürk Parkı'ndan başlayan kortej, renkli görüntülere sahne oldu. İl Müdürlüğü, kamu kurum ve kuruluşlarının personelleri ve ailelerin yoğun katılımıyla gerçekleşen yürüyüş, Karaman Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda sona erdi. Yürüyüş boyunca katılımcılar, ellerinde pankartlar ve bayraklarla aile birlikteliğinin önemine vurgu yaptılar.
Yürüyüşün sonunda Karaman Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda kurulan stantlar büyük ilgi gördü. Stantlarda aile değerleri, koruyucu ve destekleyici faaliyetler hakkında bilgilendirme yapıldı. Etkinlik, halkın yoğun ilgisi ve coşkusuyla sona erdi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri, etkinliğin amacına ulaştığını ve aile haftası boyunca benzer etkinliklerle farkındalık çalışmalarına devam edeceklerini belirttiler. Katılımcılar ise etkinliğin oldukça anlamlı ve güzel geçtiğini ifade ederek, bu tür etkinliklerin devam etmesi temennisinde bulundular.
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN
Aile Eğitim Programı (AEP) Nedir?
Aile Eğitim Programı (AEP), ülkemizde sağlıklı, mutlu ve huzurlu ailelerin oluşması için ailelerin; aile içi süreçlerini işlevsel hale getirerek aile yaşam kalitelerinin artmasına, sahip olduğu her türlü kaynağı etkili bir şekilde kullanmalarına, yönetmelerine ve karşılaşabilecekleri çeşitli risklere yönelik önlemler almalarına katkıda bulunmayı amaçlayan bir eğitim programıdır.
AEP, aile eğitimiyle ilgili temel ihtiyaçlar dikkate alınarak geliştirilmiş, iletişim, hukuk, iktisat, medya ve sağlık olmak üzere 5 alanda toplam 28 modülden oluşmaktadır.
AEP’e Kimler Katılabilir?
- Yetişkin bekarlar: Yasal evlenme yaşına gelmiş hâlihazırda herhangi bir evlilik hazırlığı içerisinde olmayan yetişkin bireyler.
- Evlilik hazırlığı yapanlar: Nişanlı, sözlü veya evlenmeye karar vermiş bireyler.
- Evli ve çocuksuz aileler: Evli olup hâlihazırda çocuk sahibi olmayan bireyler.
- Evli ve çocuklu aileler: Evli olup hâlihazırda her yaştan çocuk sahibi olan bireyler (evlat edinmiş, bakıcı ebeveynlik veya koruyucu ailelik yapan bireyler dâhil).
- Evli ve çocukları artık evden ayrılmış aileler: Özellikle yaşam döngüsü içerisinde son dönemde yer alan, çocukları eğitim, evlenme, çalışma gibi nedenlerle evden ayrılmış olan çiftler.
- Tek ebeveynli aile bireyleri: Herhangi bir sebeple çocuğunu eşi olmadan büyüten anne veya baba.
Aile Eğitim ve İletişimi Alanı
Aile Eğitim ve İletişimi alanında yer alan modüller, aile hayatını bütüncül ve bir döngü olarak ele almak, ailedeki farklı dönemlerde yaşanabilecek sorunlar hakkında bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla hazırlanan programda yer alan modüller şunlardır:
- Yaşamın İlk Çeyreği (0-18 Yaş Gelişimi)
- Aile İçi İletişim
- Eşler Arası İletişim ve Aile Hayatı
- Aile Yaşam Becerileri
- Çocuk Yetiştirme ve Aile
- Üstün Yetenekli Çocuklar ve Aileleri
- Engelli Bireylerin Edinilmesinde Ailenin Rolü
- Çalışan Ebeveynli Aileler
İktisadi Alan ve Modüller
- Aile Bütçesi ve Kaynak Yönetimi
- Finansal Okuryazarlık
- Enerji Tasarrufu
- Tüketim ve Alışveriş
- Küçük (Mikro Ölçekli) İşletme Girişimciliği
Medya Alanı ve Modüller
- Medyayı Tanımak
- Medyayı Kavramak
- Bilinçli Medya Kullanımı
- Aile ve İnternet
- Çocuk ve Ergen Sağlığı
- Üreme Sağlığı ve Sağlıklı Annelik
- Kadın Sağlığı
- Madde Kullanım Riski ve Bağımlılıktan Korunma
- Sağlık Okuryazarlığı ve Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma
Sağlık Alanı
Sağlık alanında yer alan modüllerle;
- Ailelerin sağlık bilgilerini geliştirmek, dolayısıyla aile içindeki bireylerin sağlık ve hijyen şartlarını iyileştirmek;
- Aile içinde yer alan ve büyümekte olan bireylerin sağlıklı gelişmelerini ve sağlıkla ilgili bilgi, tutum ve davranışlarını yükseltmek hedeflenmektedir.
Eğitime Nasıl Katılım Sağlanır?
Eğitimlere katılmak isteyen bireyler, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne müracaat ederek katılım sağlayabilirler. Aynı zamanda AEP hizmeti almak isteyen bireyler ihtiyaç duydukları kurumdan eğitim alması için müracaatta da bulunabilirler.