Gelir İdaresi Başkanlığı  tarafından kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele kapsamında hayata geçirilecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nde kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan yaklaşık 8 milyon taşıta en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar taşıtın plaka bilgisinin kayıtlı olacağı dijital bir etiket olan Taşıt Tanıma Birimi takılması zorunluluğu bulunuyor.

Trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıttan yaklaşık 8 milyonunda, mükellefler akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indiriminden faydalanıyor. Akaryakıt satışı esnasında taşıtın plaka bilgisi istasyon görevlisi tarafından elle girilirken bu durum, akaryakıt alımı yapan taşıta ait olmayan bir plakanın sisteme işlenerek usulsüz fatura oluşturulmasına imkân veriyor.

Karaman Altın Fiyatları Bugün Ne Kadar? Karaman 17 Eylül 2024 Salı Altın Fiyatları Karaman Altın Fiyatları Bugün Ne Kadar? Karaman 17 Eylül 2024 Salı Altın Fiyatları

Usulsüz faturalardaki akaryakıt harcamalarının gider gösterilerek vergiden düşülmesi sebebiyle her yıl milyarlarca liralık vergi kaybı oluşuyor. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi  ile akaryakıt satışında plaka bilgisinin elle girişi önlenerek sisteme otomatik olarak aktarılması sağlanacak, böylece usulsüz fatura oluşturulması ve milyarlarca liralık vergi kaybı engellenmiş olacak. 
 
 

Kaynak: İHA