Bizans’dan Günümüze Gelen Kale Yok mu Oluyor?
Karaman Kalesi çevresinde yer alan mekanların kaderine terk edilmiş olmasını fırsat bilen madde bağımlıları bu mekanların kapısını kırarak içeri girme yoluyla tarihi yapının çevresine zarar vermişlerdir.
Sprey boyalarla yazılan yazılar, kırılan demir kapılar, mekân içinde yapılan alemlerden kalan görüntüler Karaman halkının neden Karaman Kalesi ve çevresinde piknik yapamaması ya da ziyaret edememesinin en büyük kanıtı.
Karaman Belediyesinden Karaman Valiliğine, sivil toplum kuruluşlarına pek çok kurumun ortak bir akılla Karaman Kalesi’ne yakışır adımlar atmaları Karamanlılara ödenecek bir hizmet borcudur.
Karaman Kalesi Tarihçesi
Karaman Kalesi’nin Tarihi 11. yüzyılın sonları ve 12. yüzyılın başlarında yapıldığı düşünülen etkileyici bir tarihi komplekstir. İç içe geçmiş üç surdan oluşan kale, dış, orta ve iç kale olarak adlandırılır. Höyüğün üzerine konumlanan iç kale, geçmişten gelen izlerle doludur; Bronz Çağı, Roma ve Bizans çağlarına ait kalıntılar barındırır. Osmanlı Devleti tarafından 1465 yılında restore edilen iç kale, önceki yıkılmış yapıların kalıntılarıyla inşa edilmiştir. Bu görkemli yapı, toplam dokuz kuleden oluşur: dört yuvarlak ve beşi köşe. Karaman Kalesi, Selçuklu Dönemi'nde yeniden inşa edilmiş ve Karamanoğulları'nın egemenliği altında kentin surları tekrar restore edilmiştir.