Bir barış antlaşması olan Lozan, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde imzalanmıştır. Peki Atatürk Lozan İçin Ne Dedi? Lozan Antlaşmasında Alınan Kararlar Nelerdi? ve Lozan antlaşması hakkında merak ettikleriniz haberimizin detayında sizlerle..
Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Britanya İmparatorluğu, Fransız Cumhuriyeti, İtalya Krallığı, Japon İmparatorluğu, Yunanistan Krallığı, Romanya Krallığı ve Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı (Yugoslavya) temsilcileri tarafından, Leman Gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palace'ta imzalanmış bir barış antlaşması olarak kayıtlara geçmiştir.
Lozan Antlaşmasında Alınan Kararlar Nelerdi?
Mudanya Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasından sonra İtilaf Devletleri 28 Ekim 1922'de TBMM Hükûmeti'ni Lozan'da toplanacak olan barış konferansına davet ettiler. Barış şartlarını görüşmek için Konferansa Mustafa Kemal Atatürk İsmet Paşa katıldı. Lozan'a baş temsilcisi İsmet Paşa kabul etti. İtilaf Devletleri Lozan'a İstanbul Hükûmeti'ni de davet etti. Bu duruma tepki gösteren TBMM Hükûmeti, 1 Kasım 1922'de saltanatı kaldırdı. TBMM Hükûmeti Lozan Konferansı'na katılma amacı ise, Misak-ı Milli'yi gerçekleştirmek, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların çözülmesi ve en önemli madde ise, Türkiye'de Ermeni devletinin kurulmasını engellemek. Tarihimize baktığımızda İtilaf Devletleri çıkan savaşlar sonrası barış görüşmeleri için Türkiye'yi Lozan'a çağırmıştır. Peki Lozan Antlaşmasında Alınan Kararlar Nelerdi? işte haberimizin detayında.. Türkiye-Suriye Sınırı, Türk-Yunan Sınırı, Türkiye-İran Sınırı, Kapitülasyonlar, Azınlıklar, Boğazlar ve Kıbrıs Sorunu..
Atatürk Lozan İçin Ne Dedi?
Lozan antlaşması ile birlikte Cumhuriyet müjdelenmiştir. Lozan Antlaşması, Mustafa Kemal Atatürk Nutuk’ta şöyle tanımlamıştır. “Türk Milletine karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr anlaşması ile tamamlandığı sanılan büyük bir suikastın sonuçsuz kaldığını bildirir.” Yürürlükte en eski antlaşma olan Lozan Mustafa Kemal Atatürk’ün “ Yurtta Sulh Cihanda Sulh” ilkesini barındırarak hala devam etmektedir.