Bağ-Kur prim gün sayısında önemli bir düzenleme yolda. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından yeni yasama döneminde gündeme alınacak bu düzenleme, özellikle küçük esnaf ve çiftçiler için emeklilik sürecinde devrim niteliğinde değişiklikler getirecek. Bu düzenleme ile Bağ-Kur’luların emeklilik prim gün sayısı, SSK ile eşitleniyor.

Bag Kurlulara Mujde Prim Gun Sayisi Dusurulecek (4)

Bağ-Kur Yeni Düzelnemeyle Birlikte Prim Gün Sayısı 7 Bin 200’e Düşürülecek

Mevcut yasada Bağ-Kur kapsamında çalışanlar, emeklilik için 9 bin prim gününü doldurmak zorunda. Ancak yeni düzenleme ile bu süre 7 bin 200 güne indirilecek. Bu değişiklik, emeklilik yaşını 5 yıl öne çekerek küçük esnaf ve çiftçilerin daha erken emekli olabilmesinin önünü açacak. Bu adım, SSK’lılarla Bağ-Kur’lular arasındaki prim gün farkını ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Bag Kurlulara Mujde Prim Gun Sayisi Dusurulecek (2)

Küçük Esnaf ve Çiftçiler İçin Büyük Fırsat

Yürürlülüğe girmesi planlanan düzenlemede ilk etapta yaklaşık 1 milyon küçük esnaf yararlanması sağlanacak. Üstelik kapsam genişletildiğinde, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan ve Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) Bağ-Kur’lular da 9 bin gün şartına tabi olmadan, 7 bin 200 prim gününü doldurdukları takdirde emekli olma fırsatını yakalayacak.

GSM operatörlerinden %500'ü aşan zam vatandaşı isyan ettirecek GSM operatörlerinden %500'ü aşan zam vatandaşı isyan ettirecek

Bag Kurlulara Mujde Prim Gun Sayisi Dusurulecek (5)

Düzenlemenin Kapsamı ve Kriterler

Yeni düzenlemenin detaylarında, küçük esnafın yanında çalışan işçi sayısı, basit usulde vergilendirme ve vergiden muafiyet gibi kriterler dikkate alınacak. Ayrıca, 1 Mayıs 2008 sonrasında sigortalı olanlar için de 9 bin gün prim şartı devam edecek. Ancak bu şartla gelen  yeni düzenlemede gün sayısı 7 bin 200 güne çekilecek. Yaş şartları ise kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak korunacak.

Bag Kurlulara Mujde Prim Gun Sayisi Dusurulecek (3)EYT Bağ-Kur’lulara Müjde

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için de bu düzenleme büyük bir fırsat sunuyor. 9 bin prim gününü dolduramamış ancak 7 bin 200 gün prim ödemesi yapmış olan Bağ-Kur’lular, düzenleme yürürlüğe girdiği takdirde emekli olabilecekler.

Düzenlemenin Ne Zaman Yürürlüğe Gireceği Merak Ediliyor

Düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarih ve kapsamıyla ilgili detaylar henüz netleşmiş değil. Ancak bu yeni düzenlemenin küçük esnaf ve çiftçiler için emeklilik şartlarını daha ulaşılabilir hale getireceği ve SSK ile Bağ-Kur arasındaki prim gün farkını ortadan kaldıracağı kesin.

Bağ-Kur prim gün sayısındaki bu önemli değişiklik, emeklilik sürecinde köklü bir kolaylık sağlayacak ve milyonlarca Bağ-Kur’lunun hayatını doğrudan etkileyecek.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL