Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları için yeni bir yapılandırma düzenlemesi yürürlüğe girdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan bu düzenlemeye göre, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları 60 aya kadar taksitlendirilebilecek. Kredi kartı ve kredi borçları nasıl yapılandırılacak süreç nasıl işleyecek? Detaylar ve örnek ödeme tablosu haberimizde...

Bankanin Insafina Kalmis Olabilirsiniz Kredi Ve Kredi Kartlarinda Yapilandirma Nasil Olacak1

Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nasıl Yapılacak?

Yeni düzenlemeye göre, bireysel kredi kartı borcu olanlar, mevcut borçlarını 60 aya kadar yapılandırabilecek. Dönem borcunu ve  asgari tutarını ödemekte zorlananlar için  borç bakiyesi taksitlendirme işlemi yapılacak ve her aya düşen taksit tutarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek.

Örneğin, 50 bin TL'lik bir kredi kartı borcunun 12 ayda ödenmesi durumunda, aylık taksit 5 bin 340 TL olacak ve toplam geri ödeme 64 bin TL'yi bulacak. 60 ay vadede ise aylık taksit 2 bin 228 TL olacak ve toplam ödeme 133 bin TL'ye ulaşacak.

Bankanin Insafina Kalmis Olabilirsiniz Kredi Ve Kredi Kartlarinda Yapilandirma Nasil Olacak5

Kredi Kartı Yapılandırması Sonrasında Kart Kullanımı Nasıl Olacak?

Yapılandırılan borç dışında kalan kredi kartı limiti kullanılmaya devam edilebilecek. Ancak, yapılandırılan borcun yarısı ödenene kadar kart limiti artırılamayacak.

Örneğin, 100 bin TL borcun 50 bin TL'si yapılandırılırsa, kalan 50 bin TL'lik bakiye kullanılabilir olacak. Fakat yapılandırılan borcun yarısı ödenmedikçe limit artırma işlemi gerçekleştirilemeyecek.

Bankanin Insafina Kalmis Olabilirsiniz Kredi Ve Kredi Kartlarinda Yapilandirma Nasil Olacak4

İhtiyaç Kredisi Borcu Nasıl Yapılandırılacak?

İhtiyaç kredisi borçları da yeni düzenleme ile 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Özellikle 30 günden fazla anapara veya faiz ödemesi yapılmayan borçlar için bu imkân sunulacak. Borçluların, yapılandırma için bir yıl içinde başvuru yapmaları gerekiyor.

Faiz Oranları ve Asgari Ödeme Oranları

Kredi kartı borçlarında asgari ödeme oranı yeniden düzenlendi. 50 bin TL'ye kadar olan kredi kartı borçları için asgari ödeme oranı yüzde 20, 50 bin TL üzerindeki borçlar için ise yüzde 40 olarak uygulanacak.

TÜVTÜRK araç muayene ücretine dev zam geliyor! Araç sahipleri üzülecek TÜVTÜRK araç muayene ücretine dev zam geliyor! Araç sahipleri üzülecek

Bankanin Insafina Kalmis Olabilirsiniz Kredi Ve Kredi Kartlarinda Yapilandirma Nasil Olacak3

Bankaların Rolü ve Yapılandırma Başvuruları

Yapılandırmadan yararlanmak isteyen borçluların, ilgili bankalara başvuru yapmaları gerekiyor. Bankalar, gerekli incelemeleri yaptıktan sonra başvuru sahibine yapılandırma koşulları hakkında bilgi verecek. Ayrıca bankalar, müşterilerden gelir durumuna dair belgeler talep edebilir.

BDDK verilerine göre, bireysel kredi kartı alacakları yaklaşık 43 milyar 447 milyon TL, tüketici kredileri ise 46 milyar 390 milyon TL seviyesinde. Bu yapılandırma sürecinin, bankaların alacaklarının tahsilatını kolaylaştırması ve borçluların mali yüklerini hafifletmesi hedefleniyor.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL