Konuyla ilgili sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulunun Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, "Hem toprağa hem doğaya avantajları var. İlimizde Kenevir ekimi yapılması için ekim yapılan Bölgeleri takip ederek özellikle Samsun İlimizde Kenevir ile alakalı üretici ve hocalarımız ile görüşmeler yaparak Ekimden Hasata , Pazarlama, kullandığı su , sağladığı katma değer konusunda tam bilgi sahibi olmak için gerekli bilgileri almaya çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.

İlimiz tarımına özellikle münavebeli ekim için ürün deseni olarak ekimi yapılırsa katkı sağlayacağına inandığımız bu yıl Konya Çumra ilçesinde pilot bölgede deneme ekimi yapılan 2025 yılında Konya'da 7 bölgede kooperatifler kurularak ekimi yapılacak kenevirin üreticilerimizden gelen talepler doğrultusunda Kenevir üretimi yapan illeri takip ederek HASAT ve sonrası gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmak için takip etmeye devam ediyoruz.

Ekim alanı giderek artan kenevirin önemli üretim merkezlerinden biri olan Samsun'da hasat çalışmaları tamamlandı, üreticiler az sulamaya karşın yüksek verim aldığını belirtiyorlar. Kenevirin gübre ve sulama konusunda avantajlı bir ürün olduğunu, diğer ürünlere oranla daha az su ve gübre istediğini bilgisini aldık.

Bölgede tarım yapan üreticilerimiz dane mısıra baktığımızda hem gübrede hem de sulamada kenevire göre çok dezavantajlı. Sulama kısmına baktığımızda "dane mısırda 6-7 defa sulamagerekirken, kenevirde 2-3 sulamada kurtarabiliyoruz.” değerlendirmesini yapıyorlar. Tabiki bu değerlendirmeler iklim şartları Samsun'la Karaman'da farklı ama oranlamaya bakınca özellikle SU 'da büyük avantaj sağlayan bir ürün deseni olduğu görülmektedir. Bir üreticimiz ise kuraklığın diğer tarım ürünlerini olumsuz etkilerken keneviri etkilemediğini belirtiyor.

Bu sene kurak olmasına rağmen özellikle saplık verimlerinin geçen senenin bir tık üzerinde. Saplıklarda 2 ya da 3 kez su verebilmiş olduğumuz yerler olduğunu dekar başına yaklaşık olarak 1200 kilo sap ürünü aldıklarını belirtti. Bölgede üretim yapan bilgi aldığımız bir çiftçimiz Kenevirin nemle bile uzayan bir bitki olduğuna bu yıl verimde herhangi bir sorunun olmadığı İki defa sulamadık da 3 defa suladık. Yağış alsaydı 1-2 suyla atlatabilirdik. Çok arsız bir bitki, az nemle bile büyüyen bir bitki, aspir gibi aynı. Dolayısıyla kenevir konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını genel anlamda iyi bir sezon geçirdiklerini belirtiyorlar.

Karaman Valiliği'nden Kar ve Fırtına Uyarısı Karaman Valiliği'nden Kar ve Fırtına Uyarısı

Sonuç olarak özetle, İklimsel faktörlerin tarımsal üretimi tehdit ettiği, su kullanımı ve karbon yönetimini en çok konuştuğumuz bu günlerde kenevirin Karaman’da üretimine izin verilmesi Tek başına çiftçiyi ve tarımı kurtarmaz elbette.. Ancak sanayisini geliştirebilirsek su kullanımına, karbon yönetimine, üretici gelirine, katkı sağlayacağı kanaatindeyim. Ürün çeşitliliği adına sürdürebilirlik ve katma değer açısından kenevir bitkisi bir alternatif olabilmesi için çalışmalar yapmaya devam edeceğiz…" dedi.

Kaynak: MEHMET AKİF ORHAN