Bayram, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Sahayı dolaştıkça gördüğümüz manzara rekoltenin oldukça düşük olduğunu gösteriyor. Buğday ve arpa rekoltesi, kamunun ve uzmanların açıkladığı kadar değil. Geçen yılın 1,5-2 milyon ton altında buğday üretimi gerçekleşir diye tahmin ediyoruz. Karaman’da kıraç tarlalarda bahar yağışlarının geç gelmesiyle verim düşüklüğü yaşanıyor. Dekarda 50 kg arpa alan çok üreticimiz var. Yine buğdaylar kıraçta dekara 100-150 kg civarında veriyor. Sulu tarım yapılan bölgelerimizde buğday hasatı hızlanarak devam ediyor. Çok farklı bir yıl yaşıyoruz. Protein oranları iyi fakat kışın kurak geçmesi ve aşırı sıcaklar nedeniyle hızlı olgunlaşmadan dolayı hektolitreler ve rekolte düşük çıkıyor. Arpa rekolte düşüşü daha keskin.

Karaman hava durumu bugün: 4 Ekim 2024 Cuma Karaman hava durumu Karaman hava durumu bugün: 4 Ekim 2024 Cuma Karaman hava durumu

Devletin fiyatı referans veya taban fiyat olarak görülse de piyasa fiyatını artıracak, beklenti oluşturacak enstrümanlar yok. Makarnalık buğdayın yurtdışı fiyatları düşüyor, ihracat şansı kayboldu, ekmeklik buğdayın zaten ihraç rekabeti yok. Sanayici düşen yurtdışı fiyatlar karşısında temkinli ve kontrollü ürün alıyor. Piyasa fiyatları düşük. Çiftçimiz yine devlete (TMO) satış yapmayı ağırlıklı olarak tercih ediyor. Şayet bizim fiyat alt eşik fiyat diyorsak, bu fiyatları yukarı çıkaracak ve piyasayı devletin fiyatının üstünde işletecek mekanizmalar oluşturulmalı. Tarımsal üretim yapılan sahada her zaman yanlarında olduğumuz çiftçilerimize bereketli ve kazasız bir hasat geçirmesini diliyoruz.”

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL