Sosyal medyada kullanıcılar "Beyin Yiyen Amip Belirtileri Nelerdir?" sorusunu araştırmaya başladı. Bu yazıda beyin yiyen amip olarak bilinen Naegleria fowleri'nin belirtileri ve bulaşma yolları hakkında bilgi bulacaksınız. Naegleria fowleri'nin neden olduğu belirtiler nelerdir?, Beyin yiyen amip nasıl bulaşır?, Naegleria fowleri enfeksiyonundan korunma yöntemleri nelerdir? sorularının cevaplarını bulacaksınız. İşte detaylar...

Uzman doktor: “Covid-19 aşılarından sonra kalp krizi oranlarında artış hissettik” Uzman doktor: “Covid-19 aşılarından sonra kalp krizi oranlarında artış hissettik”

Ücretsiz Bir Virüsün Mikroskobik çekimi Stok Fotoğraflar

Beyin Yiyen Amip (Naegleria fowleri) Belirtileri

Naegleria fowleri, menenjite yol açan bir tek hücreli amip türüdür ve "beyin yiyen amip" olarak da bilinir. Bu amip, beyinde ciddi enfeksiyonlara neden olabilir ve vakaların çoğu genellikle ölümcül sonuçlanır. Bu enfeksiyonlar, Primer Amibik Meningoensefalit (PAM) olarak adlandırılan türde menenjitlere yol açar.

Ücretsiz Petri Bulaşık Tutan Bilim Adamı Stok Fotoğraflar

Beyin Yiyen Amip Belirtileri

Naegleria fowleri ile enfekte olmuş bireylerde genellikle şu belirtiler görülür:

  • Boyun tutulması ve baş ağrısı
  • Yüksek ateş
  • Mide bulantısı ve kusma

Bu belirtiler çoğunlukla bir hafta içinde şiddetlenir ve hastaların çoğu bu süre zarfında hayatını kaybeder. Belirtiler genellikle hızla ilerler ve bilinç bulanıklığı, koma ve ölüm gibi ağır durumlarla sonuçlanabilir.

Ücretsiz coronavirüs, covid, covid-19 içeren Ücretsiz stok fotoğraf Stok Fotoğraflar

Beyin Yiyen Amip Nasıl Bulaşır?

"Beyin yiyen amip" olarak bilinen Naegleria fowleri, genellikle çamurlu su, göl ve yüzme havuzları gibi durgun sulardan insan vücuduna girer. Bu amip, burun yoluyla vücuda geçerek beyinde enfeksiyona neden olur. Genellikle tatlı sularda bulunan bu amip, insandan insana geçiş yapmaz. Naegleria fowleri, sıcak ortamları tercih ettiği için küresel ısınma ile vakalarda artış yaşanabileceği öngörülmektedir.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL