Kaza yapan otomobilin motoru fırladı: 2 yaralı Kaza yapan otomobilin motoru fırladı: 2 yaralı

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram,  "Çiftçilerimiz alınteriyle, el emeğiyle gecesini gündüzüne katarak tarlasında ve bahçesinde üretime kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Karaman genelinde buğday ve arpa hasadını bitirdik diyebiliriz. Şu anda nohut hasadı ve baharlık ekim yeşil ürünler, mısır, pancar, fasulye ve elma bahçelerinin sulama ve bakım işleri devam ediyor" dedi.

Fiyatlar Artmıyor, Bazı Ürünlerde Düşüş Var

Bayram, genel olarak tarım ürünleri fiyatlarının artmadığını, hatta bazı ürünlerde düşüş yaşandığını ifade etti. "Piyasa genelinde alıcı sınırlı, beklenti yok. TMO, açıklanan fiyatlarla çiftçinin ürününü almak için gayret ediyor. Ancak sorun; arz ve talep dengesizliği. Fiyat istikrarı için uygulamaya konan ihracatın açılması ve ithalatın kapanması politikaları beklenen etkiyi veremedi. Hasat bu şekilde bitecek görünüyor" şeklinde konuştu.

TMO'nun Satış Politikaları Beklentileri Karşılamıyor

TMO'nun hasada girerken satış politikalarını açıklaması gerektiğini belirten Bayram, "Sanayici ve hayvancılık kanatlı sektörü açısından beklentilerin alım yapması için piyasa oluşması açısından bu gerekli. Yüksek satış fiyatı yok, devreden stoklar ve bu sezon alınan ürün miktarı kamu stok ve finans açısından zorlayacak. Konuştuğumuz sanayiciler un ve yem piyasasında işlerin durgun ve satışların zararına olduğunu söylüyor. Çiftçilerimizin ise kafaları çok karışık" dedi.

Çiftçilik Zorlaşıyor

Bayram, artan riskler ve maliyetlerin çiftçileri zorladığını, çiftçiliğin her geçen gün daha da zorlaştığını belirtti. "Sonuç olarak özetle, 40 derece sıcaklıkta tarlada çapa yapan, domates hasat eden, buğday harmanını kaldıran, nohut deren, tarlada sulama yapan ve bahçelerde çalışan çiftçimizin ürünlerine kıymet verilmeli. Yoksa bu gidişle üretenin azaldığı, kırsalda kopuşların arttığı, köylünün de tüketici olduğu günler daha da artacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL