Kurumların nasıl oluştuğu ve refahı hakkında sürecin nasıl işleyceğini ve nasıl etkiler oluşturması hakkında yapmış olduğu çalışmalarla  Nobel Ekonomi Ödülü almaya layık görülen Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson ekonomi alanında etkili ve önemli çalışmalarla adını tarihe yazmış oldu. Peki Daren Acemoğlu Kimdir? özgeömişine dair tüm detaylar haberimizde...

daron-acemoglu-kimdir-nereli-kac-yasinda-nobel-ekonomi-odulunu-alan-daron-acemoglunun-ozgecmis

Daron Acemoğlu Kimdir?

Daron Acemoğlu, 14 Ekim 2024'te Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanarak adını duyurdu. Bu prestijli ödülü, Simon Johnson ve James Robinson ile birlikte, kurumların ekonomik gelişim üzerindeki etkisini araştıran çalışmaları nedeniyle aldı. Ekonomi alanındaki önemli katkılarıyla uluslararası düzeyde tanınan Acemoğlu, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) profesör olarak görev yapmaktadır.

Daron Acemoğlu'un Yaşamı ve Eğitimi Süreci

Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967'de İstanbul'un Kadıköy ilçesinde doğmuştur. Ermeni kökenli bir aileden gelen Acemoğlu, Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra eğitim hayatını İngiltere'de sürdürmüştür. Matematiksel ekonomi alanında eğitim aldığı York Üniversitesi'nde başlayan akademik yolculuğu, Londra Ekonomi Okulu'ndan aldığı doktora derecesiyle taçlanmıştır.

40 kilogram balkabağını gören şaşırıyor 40 kilogram balkabağını gören şaşırıyor

Daron Acemoglu Kimdir Nereli Kac Yasinda Nobel Ekonomi Odulunu Alan Daron Acemoglunun Ozgecmis1

Akademik Kariyeri

Acemoğlu, 1993 yılından itibaren MIT'de ekonomi profesörü olarak görev yapmaktadır. Ekonomik kalkınma, büyüme, gelir eşitsizliği ve siyasal ekonomi üzerine yaptığı araştırmalarla dikkat çekmektedir. Özellikle, James A. Robinson ile birlikte yazdığı "Why Nations Fail" (Ulusların Düşüşü) kitabı, dünya genelinde büyük ilgi görmüş ve çok sayıda ödül kazanmıştır. 2005 yılında, ekonomi alanındaki başarılarıyla John Bates Clark Madalyası'na layık görülmüştür.

Daron Acemoglu Kimdir Nereli Kac Yasinda Nobel Ekonomi Odulunu Alan Daron Acemoglunun Ozgecmis3

Nobel Ekonomi Ödülü

Daron Acemoğlu, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanarak, kurumların refah üzerindeki etkisi konusundaki derinlemesine çalışmalarının takdir edildiğini göstermiştir. Ekonomik kalkınma alanında yaptığı araştırmalar, birçok akademik ödülle desteklenmiş ve ona uluslararası alanda saygınlık kazandırmıştır.

Daron Acemoğlu, kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmaları ile ekonominin dinamiklerini yeniden değerlendiren önemli bir figür olarak öne çıkmaktadır. Bugün, hem akademik dünyada hem de geniş toplumda etkisi hissedilen çalışmaları, gelecek nesillere ilham vermeye devam edecektir.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL