“Zamlara rağmen içiyorsak, sigara almaya ve içmeye devam edeceğiz.” düşüncesindeyim diyen Doğan isimli bir vatandaş fiyatın sigara bırakmada bir etkisi olmayacağını söyledi. “100 lira da olsa almaya devam edeceğiz” diyen vatandaş sigara içmeyenlere de hem maddi hem de manevi açıdan zarardır içmesinler uyarısında bulundu.

Sigara kullanmış ve bırakmış ve bu durumdan pişman olan Ali Şimşek, “Sigara sağlıyor zararlıdır içmemelerini tavsiye ediyorum. Ben kendim sigara kullanmıyorum bir zamanlar kullanmıştım ama çok pişmanım. Hem sağlık açısından hem de ekonomik açıdan çok rahatım. Fiyat artışları sigarayı bıraktıracağını düşünmüyorum içen yine içmeye devam edecektir. Sigara içmeyi bırakarak yapmış oldukları birikimli ev sahibi bile olabilirler.” dedi.

İnsanların birçoğu sigara kullanımda tiryaki durumunda, sigaraya yapılan zamların kullananlar için de zorlayıcı olduğunu belirten Bekir Dilve, “Yapılan zamlara karşı bir yorum yapmak zor geliyor artık alıştık. Kendimde sigara kullanıyorum ama sigara kullananları bu zamların caydıracağını düşünmüyorum. Birçok insan sigara tüketiminde Tiryaki durumunda. Yapılan zamlar maalesef ki ülke ekonomisine ve mevcut hükümete eleştiri olarak geri dönüyor. Gerçekten çok zam oldu, insanların ekonomik gelir giderleri de artmış oluyor. Bu durumda sigara içmeye devam edeceğim yapılan zamlardan dolayı illaki azaltacağım. Kısa süre içerisinde yapılan iki kere zam kullanıcısını haliyle zorluyor. Sigara içmeyenlere tavsiyem içmesinler elinizden geldiğince içmeyin hem ki hem kesenize zarar hem sağlığınıza zarar yapmayın.” dedi.

Kendisinin sigarayı bırakmak istediğini ama düşünmek zorunda olduğu birçok şeyin sigara kullanımın etkilediğini söyleyen Âdem Kondu, “Zamlar sigara içenleri için zorlayıcıdır. Ben de sigara kullanıyorum yapılan zamların sigarayı bırakma konusunda bir caydırıcılığı olabilir ben şu an sigarayı bırakmayı düşünüyorum. Düşünmek zorunda olduğum birçok şey olmasaydı, sigarayı daha rahat bırakabilirdim bu düşünce hali sigara içmemi etkiliyor. Yapılan zamların tiryakiler üzerinde caydırıcı bir etkisi olmayabilir insanlar farklı alternatifler bulmaya çalışacaktır çünkü maddi olarak biraz zorlayıcı hal aldı artık. Sigara içmeyenlere tavsiyem hiç içmeyin ağzınıza dahi sürmeyin.” dedi.

Yapmış olduğumuz röportaj sonrasında vatandaşların sigara zamlarına rağmen yine içmeye devam edeceği, tiryakilere ve kullanıcılara bu zamların caydırıcı olmadığını bu zamların ekonomik olarak zorlayacağını ifade ettiler. Sigara içen ve içmeyen vatandaşlar, sigara içmeyenlere kesinlikle sigara içmesinler tavsiyelerinde bulundular.

 

Muhabir: Mehmet Akif Orhan