Alevilik en çok merak edilen inanç sistemleri arasında yer aldı. Kullanıcılar özellikle Erzurum şehrindeki Alevilik merak edilen konulardan birisi oldu. Alevilik Nedir? Erzurum Alevileri Nerden Gelmiştir? sorularını arama motorlarında sıklıkla aratmaya başladı. Detaylar haberimizde…

Alevilik Nedir?

Alevîlik, Ali sevgisi ve Ehlibeyt bağlılığı üzerine kurulu bir inanç sistemidir. Hz. Ali'ye olan bağlılık ve Oniki İmam'a dayanan bir yapıya sahiptir. Anadolu'da yaklaşık bin yıldır var olan Alevîlik, dede ocakları etrafında örgütlenmiş ve toplumsal bir yapıya dönüşmüştür. Alevîlikte dedelik kurumu önemlidir ve inançsal öğretinin temel taşıdır. Türkiye'de Alevîlik algısı genellikle eksik ve yanlış bilgilere dayanmaktadır. Son zamanlarda modernleşme ve uluslaşma süreçleriyle birlikte bazı önyargılar kırılmış olsa da sağlıklı bir algı oluşturulamamıştır. Alevîlik, sadece dini bir inanç değil, aynı zamanda kültürel ve toplumsal bir yapı olarak da değerlendirilebilir.

Erzurum Alevileri Nerden Gelmistir1

Erzurum' Alevi Kökeni

Erzurum'da 118 Alevi köyü bulunmaktadır ve bu köylerin %90'ı Kürt kökenlidir. Kürt kökenli Aleviler, Erzurum'da genellikle Zaza (%85) ve Kurmanc (%15) olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır.

2024 ALES/3 başvuruları ne zaman ve nasıl başvuru yapılır? 2024 ALES/3 başvuruları ne zaman ve nasıl başvuru yapılır?

Tekman, Çat, Aşkale, Hınıs, Pasinler, Karayazı, Köprüköy ilçelerindeki Aleviler genellikle Kürt kökenlidir (Zaza ve Kurmanc). Horasan, Olur ve Şenkaya ilçelerinde ise Aleviler genellikle Türk kökenlidir. Ancak Horasan, Olur ve Şenkaya'da Alevi nüfusu çok azdır; çoğunluk Hınıs, Tekman, Çat gibi ilçelerde bulunmaktadır.

Kürt kökenli Alevi aşiretleri açısından Erzurum'da en büyük Zaza-Alevi aşiretleri Lolân ve Xormekan'dır, Kurmanc-Alevi aşiret ise Şadilli (Şadiyan)'dir.

erzurum-alevileri-nerden-gelmistir2

Erzurum Alevileri Nerden Gelmiştir?

Erzurum'da Aleviler, yerli Türkmen kökenli olanlarla birlikte Dersim'den gelen Zaza ve Kürt kökenli Alevilerden oluşur. Merkezde azınlıkta olmalarına rağmen, özellikle güney ilçe ve köylerinde yoğun bir şekilde yaşarlar.

Kaynak: İHA