1 Eylül itibarıyla yürürlüğe girecek olan yeni kanun değişikliği, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olup aynı işyerinde çalışanlar için sağlanan prim desteğini sonlandıracak. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen ve 2 Ağustos'ta Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un bazı maddeleri, işverenlerin prim ödemelerinde önemli artışlara yol açacak.

1 Eylül itibariyle yürürlüğe girecek olan bu düzenleme ile EYT kapsamında emekli olan ve aynı işyerinde iş hayatına devam eden EYT'li çalışanlara sağlanan prim desteği sona ermiş olacak. Bu değişiklik, işverenlerin mali yükünü artıracak ve EYT'li çalışanlar için prim oranlarını değiştirecek.

Eytde Yeni Duzenleme Basladi Isverenlerin Maliyeti Artacak1

EYT Kapsamıyla Emekli Olup Çalışanların Prim Desteği Sonlandırıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen ve 2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un bazı maddeleri 1 Eylül 2024 itibariyle yürürlüğe girecek. Bu düzenleme ile birlikte, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olup aynı işyerinde çalışanlara sağlanan yüzde 5 oranındaki Sosyal Güvenlik Destek Primi desteği kaldırılacak.

Eytde Yeni Duzenleme Basladi Isverenlerin Maliyeti Artacak2

Aydın'ın en güzel ilçeleri hangisi? Aydın'ın en güzel ilçeleri hangisi?

İşverenler İçin Yeni Maliyetler

Yeni düzenleme ile EYT'li çalışanlar için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanan prim desteği artık işverenler tarafından ödenecek. Bu değişiklik, işverenlerin mali yükünü önemli ölçüde artıracak. 1 Eylül'den itibaren işverenler, her EYT'li çalışan için asgari ücret üzerinden aylık bin 13 TL daha fazla prim ödeyecek. Ayrıca, kısa vadeli sigorta kollarında prim oranı yüzde 2,5’e çıkarılacak. Kanunun 28'inci maddesi gereğince eylül ayında prim oranlarında değişiklikler yaşanacak ve işverenler her çalışan için en az 50 TL (asgari ücret) daha fazla prim ödeyecek.

Özetle

  • Prim Desteği Kaldırılıyor: EYT kapsamında emekli olup çalışanlara sağlanan prim desteği 1 Eylül itibariyle kaldırılacak.
  • İşverenlerin Maliyeti Artacak: İşverenler, EYT'li çalışanları için asgari ücret üzerinden aylık bin 13 TL fazla prim ödeyecek.
  • Prim Oranı Yükseliyor: Kısa vadeli sigorta kollarında prim oranı yüzde 2,5’e çıkarılacak ve her çalışan için en az 50 TL daha fazla prim ödenecek.

Bu değişiklikler işverenlerin bütçelerinde önemli değişiklikler yaratacak ve EYT'li çalışanların prim ödemelerinde artışa neden olacak.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL