19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıktığında başlayan Millî Mücadele döneminde Mısak-ı Milli sınırları tehdit altında kaldı ve Osmanlı İmparatorluğunun toprakları İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmeye başladı.
İşgaller I. Dünya Savaşı sonucunda imzalanan Mondoros Ateşkes Anlaşmasının maddelerine dayatılarak gerçekleştirildi. İtilaf Devletlerinden Fransa ve İngiltere Mondros Ateşkes Anlaşmasının 7. ve 16. Maddelerine dayanarak Urfa, Hatay, Antep, Maraş, Çukurova bölgesini ve İskenderun limanını işgal etti. Çünkü Mondros Ateşkes Anlaşmasının 7. Ve 16. Maddesine göre İtilaf Devletleri kendilerini tehdit eden bir durum gördüklerinde istedikleri bölgeleri işgal edebileceklerdi. Ancak Fransa ve İngiltere I. Dünya Savaşı esnasında yaptıkları Sykes-Picot Anlaşması ile Ortadoğu topraklarını kendi aralarında paylaşmışlardı. Savaş sırasında yapılan bu anlaşma iş toprak bölüşmeye geldiği zaman bozuldu. Suriye konusunda anlaşamayan İngiltere ve Fransa’nın işleri bozuldu. Suriye’yi bölüşemeyen bu iki devlet arasında sonuç olarak Musul İngilizlere, Maraş, Antep, Urfa bölgelerinin hakimiyeti Fransa’ya kaldı.
Güney cephesinde işgal edilen topraklar bu şekildeyken Yunanlılar da hayalleri olan Trakya Bölgesinde v Ege Bölgesini ele geçirmek için acımasızca ve zalimce 1919’da İzmir’i işgal ettiler. İtalya ise Konya, Antalya, Fethiye, Bodrum, Kuşadası’nı işgal etti.