Alevilere göre en büyük bayram sayılan “Gadir Hum Bayramı”’na sayılı günler kala  birçok kişi tarafından  bu bayram merak ediliyor. Peki Gadir Hum Bayramı Ne Yapılır? Gadir Hum Bayramı Nedir? Gadir Hum Bayramı’nda Ne Yapılmaz? gibi merak edilen soruların cevabı haberimizin detayında sizlerle.. 
Gadir Hum Bayramı Nedir?
Gadir Hun Bayramı, Hz. Muhammed'in vereceği vaaz için Müslümanların toplanmış olduğu etkinlik olarak biliniyor. Bu gerçekleşen etkinliği ise aleviler ve Şiiler “Gadir Hum Bayramı” olarak kutluyor.   
Gadir Hum Bayramı Ne Zaman Kutlanır?
Alevilere göre en büyük bayram sayılan ve aynı zamanda İslam dünyasında şii Müslümanlar tarafından da kutlanan özel bir bayramdır Gadir Hum Bayramı. Peki bu Gadir Hum Bayramı ne zaman kutlanıyor. İşte haberimizin detayında sizlerle..  Gadir Hum Bayramı, Hz. Muhammed’in Müslüman bir kalabalık topluluğa vaaz vererek Hz. Ali'yi kendisinden sonra halefi olarak ilan ettiği gündür. Gadir Hun Bayramı bu nedenle Aleviler tarafından büyük bayram sayılıyor.  Gadir Hum Bayramı, hicrî takvime göre Zilhicce Ayı’nın On Sekizinci günü üçüncü bir bayram olarak kutlanmaktadır. Yani Gadir Hum Bayramı bu yıl 23 Haziran tarihine denk geliyor. 

Sivaslı Ünlüler Kimler? Sivaslı Ünlüler Kimler?

gadir-hum-bayrami-ne-yapilir
Gadir Hum Bayramı Ne Yapılır?
Gadir Hum Bayramı, Aleviler ve Şii mezhebinden olan vatandaşların her yıl Kurban Bayramı sonrası kutladığı üçüncü bayram olarak karşımıza çıkıyor. Peki bu üçüncü bayram sayılan Gadir Hum Bayramı’nda neler yapılıyor. İşte merak edilen bu sorunun cevabını haberimizin detayında sizler için yer verdik. Gadir Hum Bayramı çeşitli etkinliklerle  kutlanıyor. Bazı vatandaşlar oruç tutarak bu bayramı karşılasa da çoğunluk geleneksel hale gelmiş olan bu günde sabahın erken saatlerinde türbelere akın eden vatandaşlar buralarda kurban keserek, büyük kazanlarda hazırlanan, içerisinde buğday-et karışımının olduğu 'Hirise' adı verilen güne özel yemeği hazırlayıp ikram ediyorlar.

Kaynak: HATİCE KARACA