Uygulama 2024 yılına ilişkin 2. dönem geçici vergi beyannamelerinin verileceği 17 Ağustos 2024 tarihinde ilk etkisini gösterecektir. Enflasyon düzeltmesi ile işletmeler, realize edilmemiş fiktif gelirleri nedeniyle önemli vergi yükleri ile karşı karşıya kalacak, özellikle stoklarını ve duran varlıklarını özkaynak yerine borçla yürüten işletmeler ilave vergi ödemek zorunda kalacaktır. Yüksek enflasyon dönemlerinde işletmelerin enflasyondan kaynaklanan kazançlarının vergilendirilmesi gerekir, ancak mevcut uygulama böyle bir sonuç doğurmamaktadır ve ilave vergi yüküne yol açacaktır. Enflasyon düzeltmesi uygulamasının yıl içinde geçici vergi dönemlerinde uygulanmamasını sağlayacak idari düzenlemelerin yapılması gerekir. Yüksek enflasyon dönemlerinde mükelleflerin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve yeni vergisel uygulamaların hayata geçirilmesi sürecinde toplumsal gönüllü uyumun artırılmasına katkı sağlayacağı düşüncesiyle, sadece yıl sonu bilançoları bakımından enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapılmasının yeterli görülmesi gerekir.

Oda Başkanı Umut AYDIN: Üst Birliğimiz TÜRMOB’un Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yaptığı görüşmelerde Enflasyon Düzeltmesi konusunda idari düzenlemeler yapılması beklenmektedir. Bu nedenle TÜRMOB’un organizasyonuyla Enflasyon Düzeltmesi Uygulamaları ve haklı taleplerimiz konusunda sesimizi duyurmak için 81 ilin YMM ve SMMM Odaları olarak 1 Ağustos Perşembe günü saat:14.00’te Ankara Anıtpark'ta buluşacağız. Tüm üyelerimizin ve meslek camiamızın katılımını bekleriz.

Modada Tüketim Çılgınlığı atölye çalışmasına katılımcı çağrısı Modada Tüketim Çılgınlığı atölye çalışmasına katılımcı çağrısı

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL