Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji polikliniğine sağ yan ağrısı ile başvuran 60 yaşındaki Şükrane DELİCE isimli bayan hastaya yapılan tetkikler sonrasında sağ böbrek üst pol posteriorda (böbrek arka yüzünde) 5 cm’lik tümör tespit edildi. Daha önceden safra kesesi ameliyatı öyküsü olması ve eski cerrahiye bağlı yapışıklıkların ameliyatı daha zor hale getirmesinin yanında tümörün böbrekte çıkarılması zor bir bölgede yerleşmiş olması ve böbreği besleyen dört adet atardamar olmasına rağmen hastamıza sağ böbreğin sağlam dokusunu koruyup sadece kitlenin alınacağı ve bu işlemin kapalı (laparoskopik) yöntemle uygulanacağı anlatıldı.
Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Güven ERBAY ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet ŞANLI tarafından Laparoskopik Parsiyel Nefrektomi yöntemiyle gerçekleştirilen cerrahi girişimde, hastanın böbreğindeki 5 cm'lik tümör sağlam böbrek dokusu korunarak başarılı şekilde çıkarıldı.
Doç. Dr. Güven ERBAY konu ile ilgili olarak ameliyattan sonra dördüncü günde hastayı taburcu ettiklerini, hastanın şu an ameliyattan sonraki birinci ayında ve normal yaşantısına tamamen döndüğünü, patoloide geride tümör kalmadığını ve kalan böbrek dokusunun normal işleyişini sürdürdüğünü yani ameliyatın başarılı şekilde amacına ulaştığını ifade etti. Bu yöntem günümüzde böbrek tümörlerinin tedavisinde tercih edilen bir yöntemdir ve büyük kesi yapılmadan küçük deliklerden karın bölgesine girilerek gerçekleştirildiği için hastanın ameliyat sonrası ağrılarının daha az olduğu, hastanede kalış süresinin daha az olduğu ve günlük rutin yaşantısına hastaların daha erken döndüğünü, fıtık gibi olası komplikasyonların daha az olduğunu ve kozmetik olarak daha yüz güldürücü sonuçlarının olduğunu belirtti. İleri düzey beceri ve deneyim gerektiren bu ameliyatların ilimiz bünyesinde yaklaşık 4 yılda defalarca taraflarınca yapıldığını belirtti. Öte yandan her türlü böbrek taşı cerrahisinin (URS, RIRS,PNL), kapalı ve açık yöntem prostat ameliyatlarının, idrar kaçırma ameliyatlarının (TOT), üreter cerrahilerinin (Laparoskopk pyeloplasti ve Laparoskopik üreteroneosistostomi) , böbreğin kapalı ve açık yöntemle alınması ameliyatlarının ( Açık Nefrektomi ve Laparoskopik Nefrektomi), böbrek üstü bezi cerrahilerinin (Laparoskopik surrenalektomi), mesane kanseri gibi onkolojik ameliyatların açık cerrahilerinin (Radikal Sistektomi) ve prostat kanseri ameliyatlarının açık ve laparoskopik cerrahilerinin (Radikal Prostatektomi ve Laparoskopik Radikal Prostatektomi) de rutin şekilde taraflarınca yapılmaya devam ettiğini ve Üroloji Kliniği olarak onkolojik hastalıkların tedavisinde etkili ve güvenilir sağlık hizmeti sunma misyonlarına devam edeceklerini belirtti.
Doç. Dr. Güven ERBAY, bu hizmeti sunmamız için gerekli olan alet ve ekipman desteğini sağlamakta desteklerini esirgemeyen Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ercan ERDOĞAN’a ve bu ameliyatları almamız için desteklerini esirgemeyen ve özveri ile çalışan Anestezi Kliniği’ne ve vakaları kolaylıkla yapmamızı sağlayan deneyimli ameliyathane servis hemşirelerine de ayrıca teşekkürlerimizi sunmayı bir borç biliriz diye de ekledi.