İnternette arama motorları üzerinde Hatay il olmadan önce nereye bağlıydı ? sorusunun yanıtı araştırılıyor. Hatay'ın tarihi ve Hatay il olmadan önce nereye bağlıydı sorusunun cevabı haberimizde...

Hatay’ın Tarihi

Hatay, Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olarak bilinir ve bölgedeki tarihi izler M.Ö. 100.000'lere kadar uzanır. Arkeolojik bulgular, bölgenin orta paleolitik, neolitik, kalkolitik ve tunç çağı dönemlerinde yoğun bir şekilde yerleşim yeri olarak kullanıldığını göstermektedir. Özellikle Amik Ovası'nda bulunan yerleşim yerlerinde mimari kalıntılar, bu dönemlerde beylikler şeklinde yaşamın olduğuna işaret etmektedir.

İlk tunç çağından itibaren Amik Ovası'ndaki bu yerleşimler, bir dönem Akadların, Yamhad Krallığının, Hititlerin ve Mısırlıların hakimiyetine girmiştir. Hitit İmparatoru I. Şuppiluliuma'nın döneminde tekrar Hitit egemenliğine girmiştir ve bu durum M.Ö. 13. yüzyıla kadar sürmüştür.

M.Ö. 1200 yıllarında Hitit İmparatorluğunun parçalanmasının ardından Hattena adıyla bir Geç Hitit Krallığı kurulmuş ve bölge, çeşitli krallıkların ve imparatorlukların egemenliği altında kalmıştır.

Türkmen/Oğuzların ataları Sakalar, M.Ö. 7. yüzyılda Antakya'yı fethetmiş ve bölgede bir süre kalmışlardır.

Pers İmparatorluğu döneminde Hatay yöresi, Kilikya Satraplığı içinde yer almış ve vergi ödemiştir. Büyük İskender'in Pers İmparatorluğu'nu mağlup etmesinin ardından bölge kısa bir süre Makedon hakimiyetine girmiştir.

Antalya Alaçebel'e Yılın İlk Karı Düştü Antalya Alaçebel'e Yılın İlk Karı Düştü

M.Ö. 64 yılında Roma İmparatorluğu, Antakya'yı serbest şehir statüsüyle yönetmeye başlamış ve Suriye Eyaletinin başkenti yapmıştır.

M.S. 1. yüzyılda Hristiyanlık, Antakya'da yayılmış ve bu şehir, Kudüs'ten sonra bu dinin önemli bir merkezi haline gelmiştir.

395 yılında Roma İmparatorluğu'nun ikiye bölünmesinden sonra Antakya, Bizans İmparatorluğu'nun egemenliği altına girmiştir. Ancak çeşitli Türk boylarının bölgeye göç etmesiyle Türk nüfusu artmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu'nun genişlemesiyle bölgede Osmanlı ve Memlükler arasında çatışmalar yaşanmıştır. Osmanlılar, 1516'da bölgeyi ele geçirmiş ve Antakya, Halep eyaletine bağlı bir sancak haline gelmiştir.

I. Dünya Savaşı sonrasında bölgede çeşitli karışıklıklar yaşanmış ve Fransızlar bölgeyi işgal etmiştir. Ancak Türk hükümetinin ve halkın direnişi sonucunda Hatay, Türkiye'ye katılmış ve 1939'da Türkiye ile Fransa arasında imzalanan antlaşma ile resmen Türkiye'ye bağlanmıştır.

Hatay Il Olmadan Once Nereye Bagliydi Hatayin Tarihi1

Hatay İl Olmadan Önce Nereye Bağlıydı ? Hatay’ın Tarihi

Hatay il olmadan önce Osmanlı döneminde Antakya-Halep eyaletine bağlı bir sancak ve bu sancak merkeziydi. Yıllar geçtikçe Antakya'nın ilçe statüsüne dönüşmesiyle, Hatay Şam Beylerbeyliğine bağlı olarak yönetildi.

Hatay'a adını Atatürk 1936 yılında verdi. Hatay'ın geçmişi Genç Hitit prenslikleri dönemine kadar uzanır. Amik Ovası'ndaki Hitit Prenslikleri'nin birleşerek Hattena Krallığı adını almasıyla, Hatay adının da buradan geldiği tahmin edilmektedir. Şehre adını 1936 yılında Atatürk vermiştir.

Hatay, 7 Temmuz 1939 yılında çıkarılan bir yasa ile il statüsüne kavuşarak Türkiye'ye katıldı. 23 Temmuz 1939 tarihinde Fransız birlikleri Hatay'ı terk etti.

Kaynak: Eda Şahintürk