Akça Ailesinin Acı Kaybı Akça Ailesinin Acı Kaybı

Merak edilen kan değerlerinden biri olan ve arama motorlarından sıkça aranan HCT Kaç Olursa Tehlikeli? HCT Nedir? HCT Düşüklüğü Yüksekliği Ne Anlama Gelir? HCT En Az kaç Olmalı? Detaylar sizlerle…

Hct Kac Olursa Tehlikeli (3)
HCT Nedir? HCT Düşüklüğü Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
Tıp adıyla Hematokrit (HCT), santrifüjleme yoluyla ölçülen, kırmızı kan hücrelerinin (eritrosit) hacminin toplam kan hacmine oranı olarak belirtilen ve HCT düzeyi basitçe kandaki kırmızı hücrelerin yüzdesini verdiği uzmanlarca açıklanmıştır. Genellikle HCT değerini etkileyebilecek çeşitli durumlar mevcut olduğu ve bunları etkileyecek durumların  yüksek rakımlı bölgelerde yaşamak, gebelik, ciddi derecedeki sıvı kaybı (dehidrasyon), kan transfüzyonu, kan kaybı gibi durumların olduğu belirtilmiştir.. HCT testinin anemi ya da herhangi bir kan bozukluğu bulunup bulunmadığını tespit etmek için uygulandığı ve kırmızı kan hücreleri vücuda oksijen taşımakla görevli olup, kemik iliği tarafından üretildiği araştırmalarımız içerisindedir. İnsan vücudun da ki bir görevi bulunan kırmızı kan hücreleri oksijen ve karbondioksit döngüsünü tamamlamak gibi önemli, kanda az veya çok miktarda bulunduğunda bu durum başta kan bozuklukları olmak üzere birtakım sağlık sorunları ortaya çıkarabildiği de uzmanlar tarafından açıklanmıştır.

Hct Kac Olursa Tehlikeli (6)
HCT Kaç Olursa Tehlikeli?
Bir diğer merak edilen soru ise HCT Kaç Olursa Tehlikeli? Sorusudur. HCT değeri yetişkin bir kadında %35-45 aralığında olması gerekirken HCT'nin erkeklerdeki referans değerleri ise %39-50 olması gerektiği araştırmalarımızda yer almaktadır.. Bu değerlerin altında veya üstünde olan durumlar HCT düşüklüğü ve HCT yüksekliği olarak kabul edilmiştir.

Kaynak: HATİCE KARACA