Hematokrit alyuvarların (kırmızı kan hücrelerinin veya eritrositlerin) hacminin toplam kan hacmine oranına hematokrit değeri denir. Peki alyuvarlar (eritrositler) ne işe yararlar? Alyuvarlar akciğerden aldıkları oksijeni vücut hücrelerine ve organlara taşırlar bu yüzden hematokrit değerleri insan vücudu için hayati bir öneme sahiptir. Aynı zamanda hemogram testi yaptırmak anemi (kansızlık) gibi hastalıklarımızın olup olmadığını gösterir.
Sağlıklı hemogram değer oranları nedir?
Hematokrit değerlerinin olması gereken değer yüzdeleri cinsiyet ve yaşa göre değişiklik gösterir bu oranlar yetişkin erkekler %39-50, yetişkin kadınlarda %35-45 yeni doğan bebeklerde %58-65 aralığı normal değerlerdir.
Hemogram testi yaptırılmadan önce neler yapılmalı?
Test yaptırılmadan önce kişi sağlık durumunu doktoruyla konuşmalıdır, kadınlarda menstrüasyon dönemlerinde kan değerleri değişmektedir. Kişinin içtiği su, tükettikleri sıvı miktarı, kişinin o günkü hareket miktarına göre hemogram testinin sonuçları farklı çıkabilir. Test yaptıracak kişilerin önceden bunu doktorlarıyla konuşmaları gerekmektedir.
Hemogram testi nasıl yapılır?
Dahiliye (İç Hastalıkları) doktorunun yönlendirilmesi ile parmak ucundan, el üzerindeki damarlardan, koldan kan alınır, bebeklerde ayak topuğundan alınır.
Doktorunuzun sizden hemogram testi istemesinin sebepleri?
Kan hücrelerinin azalıp çoğalmasını etkileyen herhangi bir hastalığınız varsa, halsizlik, uyku sıkıntısı, kilo verme, nefes darlığı, kalp ritminde bozukluklar, yorgunluk, ateş, saç dökülmesi, baş dönmesi gibi durumlarda, kanınızda herhangi bir hastalık varsa doktorunuz hastalığınızın gidişatını izlemek için sizden hemogram testi isteyebilir ya da siz tam kan sayımınızı merak eder ve sadece test yaptırmak isterseniz bunun için doktorunuz test yapabilir.
HCT Yüksekliğinin belirtileri?
Karın, kas, eklem, göğüs ağrıları yaşarlar, baş dönmesi, uyku bozuklukları, görme ve kaşıntı gibi sorunlar yaşayabilirler.
Hemogram değeriniz uzun süre yüksek olursa ne olur?
Hemogram değerinin uzun süre yüksek olması, kanın pıhtılaşmasına sebep olabilir, felç ve kalp hastalıları yaşama oranınızı arttırır.
Hemogram testi sonucunda hematokrit oranının düşük olması sonucun da tedavide şunlar kullanılır;
Hemoglobin düşüklüğünde HGB doktorun tedavi yöntemine ve hastanın kan değerlerine göre demir, folik asit, B12 eksikliği gibi vitamin takviyeleri alınabilir.
Hemogram testi sonucunda hematokrit oranının yüksek olması sonucunda şu tedavi yöntemleri uygulanmalı;
Hemoglobin yüksekliğinde ise polisitemi teşhisi konulan kişilerde ömür boyu tedavi ve hemogram testi yapmak zorunda kalırlar. Kemik iliği hastalığı, böbrek tümörleri gibi hastalıkları olan kişilerin tedavileri sebebiyle tam kan sayımı yüksek çıkabilir tedavileri hastalıklarına göre değerlendirilir. Farklı bir şekilde ilerleyebilir. Genel olarak hemoglobin yüksekliğinde de düşüklüğünde de tedavi yöntemi kişiden kişiye değişir.
Hemogram testinde çıkan değerlerin anlamları nelerdir?
HGB- Hemoglobin sayısını yorumlar. (Hemoglobin alyuvarların içerisindeki proteinlerdir, akciğerden dokulara, dokulardan akciğere karbondioksit ve proton taşırlar.)
WBC- White Blood Cell yani Akyuvarların oranını verir. (Akyuvarlar (lökositler) bağışıklık sistemini korurlar ve güçlendirirler.)
PLT- Plateletlerin (trombositlerin) oranını verir. (Plateletler kandaki en küçük hücrelerdir kasının pıhtılaşmasını sağlarlar.)
PDW- Platelet Distribution Width (Kandaki plateletlerin boyut olarak nasıl değişiklik gösterdiğini gösterir.)
RBC- Red Blood Cells yani Alyuvarlar (Kana kırmızı rengi veren alyuvarlar, organlara ve hücrelere oksijen taşırlar.)
HCT- Hematokrit (Kandaki alyuvarların hacminin kandaki diğer hücrelerin kapladığı hacme göre oranını verir.)
MPV- Mean Platelet Volume (Kandaki trombositlerin hacmini belirtir.)
RDW- Red cell distribution width (Alyuvarların boyutundaki değişimleri gösterir.)
MCV- Mean Corpuscular Volume (Alyuvarların boyutunu gösterir.)
MCH- Mean Corpuscular hemoglobin (Ortalama hemoglobin ölçümünü verir.)
MCHC- Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration (Alyuvarların yapısal değişime uğrayıp, uğramadığını gösterir.)