Türkiye ile Hollanda arasında yapılan işgücü anlaşmasının 60. yılı dolayısıyla Karaman Gazi Kültür ve Sanat Merkezi’nde 60 fotoğraftan oluşan bir sergi fotoğraf sergisi düzenlendi. Sergide Türkiye’den Hollanda’ya göç eden işçilerin 60 yıllık serüveni fotoğraflarla anlatıldı. Sergi açılışına Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim’in eşi Hatice Sarıibrahim, HOKAF Başkanı Zekeriya Arslan ve vatandaşlar katıldı.
60 yılın öyküsü 60 fotoğrafta
Sergi ile ilgili açıklamalarda bulunan İlkeğitim Müzesi Derneği (İLKEM) Başkanı Ali Yağcı, “Türkiye’nin işgücü anlaşması 1961 yılında Almanya ile yapılmıştı ancak Hollanda ile 1964 yılında gerçekleştirildi. O tarihten bu yana 60 yıl geçti ve sergimizde bu 60 yılı anlatan 60 siyah beyaz fotoğraf yer alıyor. Hollanda’ya giden birinci nesli unutmamak, onlara bir vefa borcumuz olduğundan ve bu önemli yıl dönümünü kutlamak amacıyla böyle bir sergi düzenledik. Amacımız, yurtdışında yaşayan insanların karşılaştığı zorlukları ve bu refahın bedelini ne kadar ağır ödediklerini göstermek” dedi.
Nereden nereye
Fotoğraf sergisindeki bir fotoğrafın hikayesini anlatan Yağcı, “2010 yılında Hollanda’daki Hollanda Türk Müzesi tarafından yayınlanan fotoğrafta Hollanda’ya ilk giden kalifiyesiz annelerimizin temizlik işlerinde çalıştığını görüyoruz. Fotoğrafta yüzme havuzunda yüzdükten sonra duş alan Hollandalı bayanlar ve orayı temizleyen bir Türk annemiz görülmekte. Bu annemiz birinci nesil ve bu birinci nesil olarak nitelendirdiğimiz annelerimizin torunları bugün Hollanda’daki tüm yüzme havuzlarının müdürlüğünü yapıyor. Yani örnek vermem gerekirse benim annem oraya gittiğinde bir havuzda temizlikçi olarak çalışmış ve şuan benim çocuğum o havuzların müdürü olmuş. Oradaki insanımız gittiği gibi kalmadı ve kendini geliştirdi. Nereden nereye, bu fotoğraftaki konum neresi bugün çocuklarımızın durduğu yer neresi” dedi.
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN
“Ben bu memlekette 49 yıl yaşadım”
Hollanda’ya ailesiyle göç ederek 49 yıl boyunca orada çalıştığını söyleyen Kemal Arabacı, “Kapıdan girince heyecanlandım çünkü ben bu memlekette 49 yıl yaşadım. Babam rahmetli 1973 yılında annem, kardeşim ve beni oraya götürmüştü. Çok güzel anılarım oldu. Güzel memleketti, güzel insanlar vardı. 4 Ağustos 1973’te gittik, Mayıs 2022’de de döndük. Ben toplam 49 yıl orada çalıştım ve yaşadım” dedi.