Günümüzde sıkça karşılaştığımız çalışan kesimin sıkça internet arama motorlarında İşsizlik Maaşı Süresi Neye Göre Belirlenir ? gibi soruları sizler için araştırdık detayları ile aşağıda okuyabileceksiniz…
İşsizlik Maaşı Süresi Neye Göre Belirlenir?
İşsizlik maaşı genelde sigortalı bir şekilde özel veya kurumsal alanlarda işverenin işçini çalışma hayatına son vermesi durumunda devlet tarafında çalışan kişinin maddi olarak mağdur olmaması amacı ile verdiği bir ücret olarak bilinmektedir. Devlet tarafından aile ve bireylerin zor duruma düşmemesi amacı verdikleri ve tutarı da devletin belirlediği de bilinmektedir.
İşsizlik maaşı süresi neye göre belirlenir sorusunun cevabı ise şu şekildedir; sigortalı bir işçinin çalışma süresi 120 günü tamamladığı takdirde yani 4 ay bir fiil çalışan prime esas kazançları ve son üç yılda ki çalışma gün sayısı esasa alınarak hesaplanır ve verildiği bilinmektedir. Ayrıca 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, - 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verildiği de bir diğer bilgilerimiz arasında yer almaktadır.
İşsizlik maaşı sigorta gün sayısına göre ödendiği en az 600 gün sigortası olana 6 ay en az 900 gün sigorta süresi olana 9 ay ve en az 1080 gün sigortası bulunana ise 10 ay işsizlik ödeneği ödendiği de bilgilerimiz arasında yer almaktadır. Konuyla ilgili bir çok açıklama bulunsa da bilgilerimiz dahilinde ki bu haberimizde genel bir bilgilendir yapmak amaçlı yazdığımız yazımızda SGK kapsamından da işten ayrılma süresinde 3 ay sonraya kadar da sağlık kapsamında Sigortadan yararlanabileceği de bilgilerimiz arasında yer almaktadır.