Emekli öğretmen Kemal Ankaralı'yı, Kemal Arabacı görüntüledi ve bu video kaydında, Ankaralı pekmezin yapılışını şu sözlerle aktardı: “Sayın misafirler, hepiniz hoş geldiniz. Siz burada olmasaydınız, bu pekmezin tadı eksik olurdu. Şimdi göreceksiniz, pekmezin köpüğü bal gibi tatlı olacak. Bu güzellikler, sizlerin desteği sayesinde gerçekleşiyor.

Karaman'da Tartışma Bıçaklı Kavgaya Dönüştü: 1 Yaralı Karaman'da Tartışma Bıçaklı Kavgaya Dönüştü: 1 Yaralı

Üzümü toplar, ertesi gün makinede çekeriz. Çekilen üzüm suyu büyük kazanlara alınır ve kaynatılır. Ardından mayalanma süreci başlar, içerisine pekmez toprağı (marn) eklenir. Toprak eklenmezse, pekmez tatlanmaz ve şaraba dönüşür. Şimdi yavaş yavaş tabaklarınızı getirebilirsiniz, köpüğü paylaşalım.

Geçen yıl bu zamanlarda da pekmez yapımını birlikte gerçekleştirmiştik. Ancak bu yıl kuraklık ve küresel ısınma nedeniyle sezon pek iyi geçmedi, çiftçilerin yüzü gülmedi. Üzümü makineyle çektik, ardından pekmezi kaynatıp kestirdik. Toprak eklendikten sonra bir taşım kaynatılır ve mayalanır. Sabaha kadar dinlenmeye bırakılır; bu süreçte toprak tabana çöker. Ertesi sabah, pekmezi dikkatlice leğenlere alırız ve bu zamana kadar kaynatmaya devam ederiz.

Pekmezin su oranını azaltmak ve köpüğün oluşması için savurma işlemi yapılır. Köpüğü misafirlerimize ikram ederiz. Bu köpüğün pek çok faydası var; kış boyunca gripten korur, enerji verir. Pekmez, özellikle kara hekim olarak bilinir ve sağlığa birçok faydası vardır. Köpüğün tadını çıkarın, kış boyunca enerjinizi koruyacaktır.”

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL