Karaman Gastronomi ve Tanıtım Derneği Başkanı Muharrem Aysan yapmış olduğu açıklamada: “Karaman’ımız coğrafi ve iklim yönünden çok değerli bir konumda. Coğrafi işaret almış ve alacak olan bir çok yöresel lezzete sahibiz. Fakat; yeterli PR çalışması yapılmadığından ulusal anlamda Karaman’ımız ve lezzetlerimiz maalesef tanınmamaktadır. Faaliyetini yürütmekte olduğum derneğimizin faaliyet alanı; şehrimizin gastronomi ve kültürel değerlerini tanıtmak. İlgili kurum ve kuruluşlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, üniversitemizin gastronomi bölümünde görev alan akademisyenleriyle, yiyecek içecek hizmeti veren, otelcilik, turizm ve gıda sektöründe yer alan işletmeciler, aşçılarımız, tanıtım ofisleri ve halkımızla konsorsiyum oluşturarak; şehrimizin tanıtımına katkıda bulunmaktır. 32 bin 600 takipçisi olan “Gurme Mami” instagram sayfamda ara sıra anketler yapmaktayım. Bir paylaşımımda “bir şehri tanıtmanın en kolay yolu nedir?” diye bir soru sordum. Cevap olarak en çok, “yöresel lezzetler” olmuştur.”

“Yöresel Ürünler İçin Bir Satış Mağazası Bulunmuyor”

“İşim gereği Türkiye’nin bir çok şehrini gezme fırsatım oldu. Gittiğim şehirlerde o yöreye ait lezzetleri tatmaya ve hediyelik eşyalarından hatıra kalması için almaya özen gösteririm. Karaman’a şehir dışından bir misafir geldiğinde; maalesef yöresel lezzetleri tadacağı ve hediyelik eşya alabileceği bir satış mağazası bulunmamaktadır. Son zamanlarda bu yönde güzel çalışmaların olduğunu ve ileriki dönemlerde bu sorunun çözüleceğini ümit ediyorum.”

“Coğrafi İşaret Ürünlerimizi Daha da Öne Çıkarmalıyız”

“Karaman’ımızın turistik ve tarihi yönden gezilecek çok yeri var, bununla birlikte coğrafi işaret tescili almış birçok lezzeti de mevcut. Bunlar birleştirilerek, şehrimizin tanıtımını sağlamalıyız. Karaman’ımızın şuan itibariyle tescillenmiş 10 adet coğrafi işaretli ürünü mevcut. Bunlar; Divle Obruk Peyniri, ekşikara üzümü, Taşkale halısı, Ermenek helvası, Başyayla karın kaymağı, Kazımkarabekir kabak çekirdeği, Sarıveliler yöresel giysileri, Karaman guymak tatlısı, kırma böreği ve ilisira dolması.”

“Birlikten Kuvvet Doğar”

Ürünlerin tescillenmesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım.Coğrafi işaret ve geleneksel ürün unvanı almış ve ileride alınacak bu ürünlerin yerel ve ulusal anlamda tanıtılması, şehrimizin tanınmasında büyük rol alacağını düşündüğümden; dernek misyonumuz olarak ilimizdeki kurum ve kuruluşlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, hemşerilerimle iş birliği içerisinde hareket edeceğiz. Sosyal medyada İnstagram kanalında “70gastronomitanitim” adında sayfa açtık. Bu sayfa sayesinde de yerel ve ulusal alanda birçok kişiye ulaşacağımızı düşünüyorum. Sayfanın yöneticileri dernek yönetimimiz olsada; bu sayfada sizlerden gelecek olan yöresel lezzetler, Karaman’ımıza ait görselleri paylaşıyor olacağız yani sayfamız sizlerle aktif olacaktır. Derneğimizin bizlere ve Karaman’ımıza hayırlı olmasını diler, el birliği ile şehrimizin tanıtımına katkı sağlamayı ümit ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Editör: Mehmet Akif Orhan