Yumurta etiketleri üzerinde yer alan "Organik Yumurta", "Köy Yumurtası", "Doğal Yumurta", "Serbest Gezen Tavuk Yumurtası" gibi farklı ifadelerin hem tüketiciyi yanıltması hem de haksız rekabete yol açması Tarım ve Orman Bakanlığı’nı harekete geçirmişti.
24 Kasım 2017 tarihinde Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde yapılan değişiklikle "Yetiştirme Metodu Kodu" nun işletme ve kümes numarasıyla birlikte, yumurta kabuğuna damgalanması zorunluluğu getirildi.
Yumurta kabukları üzerine, işletme ve kümes numarasının önüne yetiştirme metodu kodu damgalanması ve yumurta yetiştiriciliğinin dört grup altında toplandığı belirtilmiştir.
Yumurta üzerine damgalanan yetiştirme metodu kodlarına göre; "0" organik yetiştiricilik, "1" açık dolaşıma erişim (free range) yetiştiriciliği, "2" kümeste kafessiz yetiştiricilik, "3" kafesli yetiştiricilik olarak biliniyor.
Karaman İsmet Paşa Caddesi’nde vatandaşlara “Yumurta tüketiyor musunuz?” “Yumurtaların üzerinde yer alan kodların ne anlama geldiğini biliyor musunuz ?” gibi soruları sorduk. Sorulara cevap veren birçok kişi yumurtaların üzerinde yer alan kodları bilmediğini ve yumurta alırken tazeliğine, tarihine ve organik olmasına bakılmasının gerekli olduğunu belirtti.
Yumurta alırken dikkat ettiğim bir unsur yok diyen Sıtkı Taş: “Sadece beğendiğim yumurtayı alır giderim. Yumurta alırken tercihim özellikle köy yumurtası olması. Aslında barkodlu yumurtaların alınması gerekiyor ama o kadar da dikkat etmiyoruz. Yumurtayı evde bulunsun diye alıyorum, çok sık tüketmiyorum. Yumurtanın üzerinde yer alan rakamların ne anlama geldiğini de bilmiyorum.” dedi.
Hiç yumurta almadığını söyleyen Aykut Çoban: “Hiç yumurta almıyorum, ben bekar adamım. Yumurtanın üzerinde yer alan rakamların ne anlama geldiğini de bilmiyorum.” dedi.
Kendisinin marketçi olduğunu söyleyen Murat isimli bir vatandaş: “İş yeri sahibinin gezen tavuk yumurta çiftliği var o yüzden gezen tavuk yumurtasını tercih ediyorum. Rakamın ne anlama geldiğini bilmiyorum. Biz markette yumurta satışı yapıyoruz mesela bu rakamların ne anlama geldiğini Soran olmuyor. Tavuk çiftliklerinde yetiştirilen yumurtaları almak istemiyorum çünkü tavuk kafesin içerisinde ömrünü geçiriyor ve günde iki tane yumurtasını alabilmek için tavuğa işkence uygulandığını düşünüyorum. Kafeste yetişen tavuğun yumurtasını vatandaşları almasınlar ve bize kafes yumurtası yedirmesinler.” dedi.
Oğuzhan Duran isimli genç : “Yumurtaların üzerinde yer alan sayılara bakmıyorum yumurtayı bulsam yerim. Alacağım zaman hangisinin fiyatı uygunsa onu alıyorum. “
Yumurta alırken tarihin önemli olduğunu söyleyen Güzide Altun: “Yumurta alacağım zaman özellikle tarihine dikkat ediyorum. Yumurtaların üzerinde yer alan sayılarda hiç bakmıyorum. Önümüze gelen yumurtayı alıyoruz.” dedi.
Seyyar satıcı olduğunu söyleyen Mehmet Şahin: “Yumurta alırken yumurtanın taze olmasına dikkat ediyorum. Büyüklüğü ve köy yumurtası olması da dikkat ettiğim şeyler arasında yer alıyor. Uzmanların barkod açıklaması için eskiden barkod mu vardı diyorum. Şimdi barkodu siliyor mesela insanlar onun üzerinde numara yazıyor. Bu işi yapanların kafası hileye çalışır. Genellikle organik yumurtaları tanıdığımız kişilerden alıyoruz.” dedi.
Yurt dışında yaşadığını ve Karaman’a tatil için geldiğini söyleyen Yüksel Demirci: Yurtdışında olmama rağmen şu anda 45 tane tavuk aldık. Altı hafta izne gelmemize rağmen organik yumurta yemek için bu tavuklara bakıyoruz ve yumurtasını yiyoruz. Yumurtayı marketten almak istemiyorum çünkü çocukluğumuzda biz organik yumurta ile büyüdüğümüz için şu anda çoğu şeyi sağlıklı görmüyorum. Markette satılan yumurtaların kafeste yetişen tavuklardan olduğunu düşünüyorum. Yumurtaların üzerinde yer alan rakamlar sıfır veya bir ile başlarsa organik, sıfır iki ile başlarsa orta şekerlidir.” dedi.