TÜİK, Motorlu Kara Taşıtları, Haziran 2024 verileri ile TÜİK tarafından açıklanan Karaman ili nüfus verileriyle karşılaştırdığımızda, neredeyse nüfusun yarısına denk gelecek şekilde bir aracın aktif olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Şehir içi ulaşımda gündüz ve akşam saatlerinde şehrin merkezi mahalle ve caddelerindeki trafik yoğunluğu bu durumu gözler önüne sermektedir.

Karaman Trafik Yogunlugunu Kaldiriyor Mu1 (7)

Karaman'ın Trafik Sorunları: Hatalı Park ve Ana Caddelerde Durma Noktasına Gelen Trafik

Karaman'daki en çok kullanılan İsmet Paşa Caddesi, 1. ve 2. İstasyon Caddeleri, Atatürk Bulvarı (30 metrelik yol), Molla Fenari Caddesi ve Kemal Kaynaş Caddesi üzerinde trafik durma noktasına gelmektedir. Özellikle bu lokasyonlarda yaşanan park sorunları ve hatalı parklar sonucunda trafik özellikle akşam saatlerinde ciddi şekilde aksamakta. Karaman İl Emniyet Müdürlüğü trafik şube ekipleri, yoğun bir şekilde trafik oluşumlarına müdahale ederek trafiğin normal akışına dönmesini sağlamaya çalışmaktadır.

Karaman Trafik Yogunlugunu Kaldiriyor Mu1 (5)

Karaman’daki ve Nüfus ve Araç Sayısındaki Artış

TÜİK verilerine göre almış olduğumuz bilgilere göre Karaman’da Mayıs 2024 ayında 106 bin 763 olan araç sayısı, Haziran ayında 649 adet artarak 107 bin 412’ye yükselmiş oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları’na göre Karaman’ın nüfusu 2022 yılında 260 bin 838 kişi iken, 2023 yılında 263 bin 838 kişiye yükselmiştir. Nüfus artış hızı 2022 yılında binde 7,1 iken, 2023 yılında binde 1,1 olarak gerçekleşmiştir.

Karaman Trafik Yogunlugunu Kaldiriyor Mu1 (6)

Gurbetçi Yoğunluğu ve Trafiğe Etkisi

Yaz aylarında gurbetçilerin memleketlerine dönüşleriyle birlikte trafik yoğunluğu daha da artmaktadır. Özellikle haziran-ağustos aylarında Avrupa'da yaşayan gurbetçilerin Türkiye'ye gelmesiyle trafik yoğunluğunda belirgin bir artış gözlemlenmektedir. Geçen yıl bu dönemde Türkiye'ye 2 milyonun üzerinde gurbetçi gelirken, bu yıl bu sayının yüzde 15 artacağı tahmin edilmektedir. Karaman ilindeki gurbetçi hemşehrilerimizin sayısını da göz önünde bulundurduğumuzda Karaman’daki trafik yoğunluğu daha da artış gözlemlenmiş oldu.

Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı sınır kapılarından günlük ortalama 5 bin 400 araç girişi olmakta ve bu araçlarla Türkiye'ye günlük ortalama 20 bin kişi gelmektedir. Haziran ayından itibaren başlayan gurbetçi sezonu, Karaman trafiğine de önemli bir yük getirmektedir.

Karaman Trafik Yogunlugunu Kaldiriyor Mu1 (1)

Karaman Trafiği Ne Durumda?

TÜİK’in Haziran 2024 Motorlu Kara Taşıtları verilerine göre, Türkiye genelinde trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı 198 bin 581 adet oldu. Karaman’da ise bu sayı, nüfusa oranla oldukça yüksek bir seviyeye ulaşmış durumda. Araç sayısının artması ile birlikte, şehir içi ulaşımı olumsuz etkilemekte ve trafik sorunlarını daha da artmasına sebebiyet vermektedir. Gurbetçilerin yaz aylarında memleketlerine dönüşleri ile trafik yoğunluğu katlanarak artmakta, bu da Karaman’daki trafik sorunlarını daha belirgin hale getirmektedir.

Karaman Trafik Yogunlugunu Kaldiriyor Mu1 (4)

Karaman’da Trafik Sorunlarıyla Alakalı Neler Yapılabilir?

Karaman'da Bugün İlk Kez Hava Eksileri Görecek Karaman'da Bugün İlk Kez Hava Eksileri Görecek

Karaman'da trafik sorunlarının çözümü ADINA daha etkili park denetimleri ve alternatif katlı otopark sistemleri, alternatif ulaşım yollarının geliştirilmesi ve toplu taşıma kullanımının teşvik edilmesi gerekmektedir. Karaman ili Türkiye genelindeki en uygun fiyatlı toplu taşıma imkanı sağlamaktadır. Özellikle gurbetçi yoğunluğunun arttığı yaz aylarında, trafik akışını sağlamak için ek önlemler alınmalı ve trafik ekiplerinin denetimleri artırılmış olsa da bu yükü de azaltmak gereklidir. Karaman’ın hızla artan araç sayısı ve nüfusu göz önüne alındığında, şehir planlamasının bu dinamiklere uygun olarak yapılması büyük önem taşımaktadır.

Karaman Trafik Yogunlugunu Kaldiriyor Mu1 (2)

Karaman’da trafik yoğunluğunun artışı ve buna bağlı sorunlar, şehrin gelecekteki ulaşım stratejilerinin belirlenmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Bu bağlamda, yetkililerin ve yerel yönetimlerin, trafiği rahatlatacak ve şehrin yaşam kalitesini artıracak önlemler alması kaçınılmazdır.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL