Deprem felaketi sonrası Karaman’a yerleşen ve seyyar satış noktası kuran Ali Aslan; Deprem bölgesi olan Hatay'dan Karaman’a geldik, düzen oturttuktan sonra ekmek paramızı kazanmak için tezgahımızı kurduk.

“Hayat şartları çok zor her şeyimiz yıkıldı gitti biraz onun duygusunu ve zorluğunu yaşıyoruz. Karaman ailemize kucak açtı. Karaman vatandaşına Karaman Valisi Tuncay Akkoyun’ Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, Karaman Kaymakamı Emir Emirkan Arıkan’a hepsine çok teşekkür ederiz.

“Satışlarımız ilk açtığımıza göre bayram yaklaştıkça artmaya başladı ama genel olarak satışlar normal gidiyor, buna da şükür. Gömlekler, tişörtler hepsi 100 TL kampanyalı bir şekilde satıyoruz.’” diyen Aslan, son olarak herkese mutlu, huzurlu ve sağlıklı günler dileyerek, Allah herkesi felaketten depremden korusun diyerek sözlerine son verdi.

Necdet Yalçıner, “Ben seyahat çıkacağım için bayram alışverişi değil seyahat alışverişi yaptım. Hayat pahalılığının çok fazla olduğunu görüyorum, fiyatlar çok yüksek ve mevcut ekonomik şartlarda daha da yükseleceği kanaatindeyim. Bütün Müslümanların bütün insanların daha iyi bayramları olması dileğiyle herkesin bayramı mübarek olsun.” dedi.

Hakan Kılıç, “Bayram alışverişimizi henüz yapamadık çünkü paramız yok para gelmesini bekliyorum.

Bence piyasa iyi, hareketli insanlarda para var. Fiyatlar genel olarak yüksek, bütün kalemler yükseldi. Kendi ailemiz kendimiz ve çocuklarımızın kıyafet maliyeti 5 bin TL’yi geçiyor. Ayriyeten kurban masrafımız da var. Kurbanı henüz almadık, kurbanımızı arife günü alırız. Herkesin Bayramını kutlarım.” dedi.

Alıcı ve satıcı tarafından bayram alışverişi alıcı ve satıcının yüzünü güldürmedi.

Mikrofonumuzu satış yapan esnafa ileten muhabirlerimize Onur Bey, “Bu bayram satışlarımız durgun bunda Kurban Bayramı olmasının da etkisi var. Genelde Kurban Bayramı Ramazan Bayramı’na göre daha sakin olur ama bu yıl mevcut yıllara göre fiyatlardaki yükselmeler nedeniyle ekstra bir durgunluk oluştu. Fiyatların çok yüksek olması ve maliyetlerin artması da bizi çok etkiliyor haliyle bu durum müşterimize de yansıyor. Asgari ücretin artması bile zam olarak döndü. Bu yüzden biz de fiyatlarımıza yansıtmak durumunda kalıyoruz vatandaşlar da fiyattan şikayetçi biz de şikayetçiyiz. Genel olarak bir fiyat aralığı vermek gerekirse, yetişkinlerde tişörtler 200 TL ile 350 TL, kot pantolonların en ucuzu 300 TL ile 550 TL, çocuk grubu ürünlerimiz tişörtler 150 TL’den, pantolonlar 150 TL 300 TL fiyat aralığında işliyor. Genel anlamdaki fiyat artışı nedeniyle bu fiyatları bayram fiyatı olarak değerlendirmek doğru olmaz. Herkese mutlu bayramlar diliyorum. “ dedi.

Ayakkabı satışı yapan esnaf Sinan Uysal,” Bayram yoğunluğunu yaşadığımızı düşünmüyorum büyük bir kalabalık var ama o kalabalık bizim işlerimize yansımıyor. Bayram hareketliliği zayıf, eski bayramlar yok. Sebebi de insanların ekonomik sıkıntıları piyasa daraltısı enflasyon, insanlar önünü göremiyor. Vatandaş yıllara nazaran gerçekleşen fiyat artılarından memnun değil. Bizde olabildiğince fiyatları sabit tutmaya çalışıyor, tedarikçilerimizin yansıttığı zammı biz müşterilerimize yansıtmamaya çalışıyoruz. Bu durumda biz kardan zarar ediyoruz esnaflar olarak böyle bir sıkıntımız var. Bu durum bizleri yoruyor. Ürünlerimiz 100 TL ile 500 TL aralığında değişiyor. Her geçen sene bayram yoğunluğu biraz daha düşüyor. İnsanlar genelde Bayram alışverişlerini arife gününe bırakıyor bu durum sadece Karaman’a özel değil ülke genelinde bu şekilde gerçekleşiyor, para kazanabilirsek o gün kazanıyoruz. Bayramda fiyatların değişeceğini düşünmüyorum, esnaf arkadaşlarımızın da fırsatçılık yapacağını düşünmüyorum. Tüm Karaman halkının Kurban Bayramının mübarek olmasını dilerim, Allah nicelerine eriştirsin herkese sağlıklı huzurlu bayramlar dilerim.” diyerek veda etti.