Konya'nın Karapınar ilçesine sınır olan Karaman'ın Akçaşehir beldesinde obrukların sayısı her geçen yıl artarken, şimdi de tarımsal sulamada kullanılan kuyulardan tuzlu su çıkmaya başladı.
“Artık korkulan olmaya başladı”
Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, tuzlu suyun çıktığı kuyuda incelemelerde bulunarak, Karaman Ovasında artık korkulanın olmaya başladığını söyledi. Bayram, Karaman'da yeraltı sularının her geçen gün alarm verdiğini belirterek, ”Akçaşehir beldemiz Karapınar ve Tuz Gölüne yakın bir bölgededir. Bugün bahçe sahibimiz bahçesindeki kuyudan tuzlu çıkmaya başladığını bizlere söyledi. Şuanda bahçede bulunan elma ağaçları mevsim dışı yapraklarını dökerken bazılarının da kurumaya başladığını gördük. Bu tür sıkıntılar diğer köylerimizden de gelmeye başladı. Artık Türkiye'yi besleyen ovalardan birisi olan Karaman'a dış havzalardan su getirilmesi zaruridir. Şu anda Türkiye'de yaklaşık 370 bine yakın yeraltı su kuyusu var. Bu kuyuların hepsinden su çekiliyor. Yeterli yağışlar olmadığı için de yeraltı suları tükenme noktasına geldi. Benim ek çok korktuğum konulardan birisi de tuzlu suyun yüzeye çıkarak ürünlere zarar vermesiydi. Artık korkulan olmaya başladı” dedi.
“Böyle giderse 2 yıla kadar buraları terk ederiz”
Üretici Osman Özel, geçmiş yıllara göre bahçesinin bu yıl hiç hoşuna gitmediğini anlatarak, “Komşu çiftçimiz tarlasına iki kez fasulye ekti hiç verim alamadı. Daha sonra kuyusunun suyunu tahlil ettirdi ve suda yoğun tuz çıktı. Bunun üzerine biz de şüphelendik ve aynı yere kuyumuzun suyunu tahlile gönderdik. Tahlil sonucunda bizim suyun da aynı şekilde tuz oranı yüksek çıkarak tarıma elverişli değil raporu geldi. Devletimiz yeraltı sularının beslenmesi için acilen dış havzalardan su getirmesi gerekir. Ben 20 yıldır bu kuyuyu kullanıyorum ve yerin 200 metre altından su çekiyoruz. Şuanda diğer üreticiler temiz su alabilmek için 350 metreden su çekiyor. Böyle devam ederse 2-3 yıla kadar buralarda su tükenir ve bizler de buraları terk etmek zorunda kalırız” diye konuştu.