Türk Kültürü Budur: Yemekler İhtiyaç Sahipleri ile Paylaşılıyor Türk Kültürü Budur: Yemekler İhtiyaç Sahipleri ile Paylaşılıyor

Karaman’da 10-12 Ekim 2024 tarihleri arasında Lütfi Elvan Fuar ve Kongre Merkezi’nde TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği gerçekleştirildi. Karaman Bilim ve Sanat Merkezi’nde Bilişim Teknolojileri öğretmeni olarak çalışan Gülsen Metin’in atölye liderliğini yaptığı 'Yapay Zeka ile Çizgi Filmini Yap' projesinde 3 öğrenci görev aldı ve bu proje ile 7’den 70’e herkes, yapay zeka kullanarak kendi çizgi filmini üretme fırsatı buldu.

Karamanda Tubitak 4007 Bilim Senliginde Yapay Zeka Ile Cizgi Film Uretildi3

“Amacımız yapay zekayı çocuklarımızla buluşturmaktı”

Projenin atölye liderliğini yapan Bilişim Teknolojileri öğretmeni Gülsen Metin, “Karaman Bilim ve Sanat Merkezi'nde Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak çalışmaktayım. Öğrencilerime yazılım, robotik, yapay zeka alanında eğitimler vermekteyim. Bu atölyede de lider olarak çalışıyorum, atölye lideriyim.  Bu atölyeyi yapmamızdaki amacımız yapay zekayı çocuklarımızla buluşturmaktı. Bu atölyeye gelen öğrencilerimiz yapay zekanın ne olduğunu, yapay zekanın felsefesini kısaca olarak öğrenecekler. Arkasından da kendi senaryosunu yazdırdıkları, yine bir yapay zeka aracı kullanarak, arkasından seslendirdikleri ve arkasından da kendi animasyonların, çizgi filmlerini oluşturdukları bir atölye şeklinde planladık. İnşallah faydalı olur diye düşünüyoruz. 7'den 77'ye hitap eden bir atölye burası. Buraya gelen bir kişinin yapay zeka okuryazarlığı neydi ve bu atölye sonrası nasıl bir kazanım olduğunu da ölçeceğiz” dedi.

Karamanda Tubitak 4007 Bilim Senliginde Yapay Zeka Ile Cizgi Film Uretildi2

“Herkes yapay zekanın günümüzdeki önemini anlamalı”

Projede görev alan Karaman Fen Lisesi'nde, 10. sınıf öğrencisi olan 15 yaşındaki Umut Efe Yazıcı, “Yapay zeka ile çizgi filmi öncelikle basit düzeyde yapıyoruz. Genellikle ilkokul çocukları geldiği için aşırı ağır programları kullanmamaya çalışıyoruz. Chat GPT gibi chat botlar ya da üretken yapay zekaları kullanarak senaryolarımızı elde ediyoruz. Ardından Adobe Express’i daha gelişmiş olarak kullanıyoruz ve karikatürlerimizi ve çizimlerimizi alıyoruz. Eleven Labs diye bir yapay zeka aracını da kullanarak gerekli seslendirmeleri senaryoya göre yapıp hepsini bir video düzenleyici uygulamada birleştiriyoruz. Çizgi filmimizi elde ediyoruz. Daha küçük çocuklar içinse oyun formatında olan, QuickDraw gibi yapay zeka araçlarını kullanıyoruz. Bu kulüpte olmak, yapay zekanın daha çok kullanım alanı olduğunu fark etmemi ve daha fazla yapay zeka aracını keşfetmemi sağladı. Günlük işlerimde de bu yapay zekaları kullanabileceğimi öğrendim. Bence herkes yapay zekanın günümüzdeki önemini anlamalı ve bu tür yapay zeka araçlarını araştırmaya, öğrenmeye ve kullanmaya gayret etmeli” dedi.

Karamanda Tubitak 4007 Bilim Senliginde Yapay Zeka Ile Cizgi Film Uretildi1

Karamanda Tubitak 4007 Bilim Senliginde Yapay Zeka Ile Cizgi Film Uretildi4

Kaynak: MEHMET AKİF ORHAN