Karaman merkeze bağlı Kızık köyünde yaşayan 30 yaşındaki Sümeyye Teber Erciyes Üniversitesi, Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Laborant ve Veteriner Sağlık Teknikerliği bölümünden mezun olduktan sonra Uzman Eller Projesi kapsamında devletten aldığı 250 bin liralık hibe ile 51 koyun ve 2 koçla hayvan çiftliği kurdu ve 51 koyunu 1 yıl içerisinde 70’e çıkardı. 3 yaşındaki oğlu Nasuf Aras ile birlikte hayvancılık faaliyetini sürdüren Sümeyye Teber hayalindeki mesleği yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

Karaman'da Üniversite Mezunu 30 Yaşındaki Kadın Hem Annelik Yapıyor Hem 70 Koyuna Bakıyor8

“Çocuğumla birlikte bu işi yapabilmek çok güzel”

Üniversiteden mezun olduktan sonra hayvancılıkla uğraşmaya başlayan 30 yaşındaki Sümeyye Teber, “Erciyes Üniversitesi, Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Laborant ve Veteriner Sağlık Teknikerliği mezunuyum. Karaman’ın Kızık köyünde yaşıyorum ve hayvancılık yapıyorum. Karaman, hayvancılık ve tarımın ön planda olduğu bir şehrimiz. Hayvancılığa uzaktan da olsa aşinalığım vardı. Üniversitede, hayvancılığın ileride daha verimli olacağını düşündüğüm için bu bölümü seçtim. Mezun olduktan sonra, imkanlar el verdikçe bu işe başladım. Şu an geliştirme aşamasındayım. 2023 yılında Uzman Eller Projesi kapsamında aldığım 250 bin liralık hibe ile 51 adet dişi toklu ve 2 adet koç alarak işe başladım. Şu an 70’e çıkardım, yaklaşık 2-3 yıl içerisinde mevcut sayıyı 2-3 katına çıkararak devam etmek. Hayalim her zaman kendi işimi yapmaktı, kendi işimin başında olmaktı. İmkanlar el verdiği için bu işe başlayabildim. Devlet projesi ile hibe almak büyük bir avantaj oldu, bu sayede kendimi geliştirebildim. Şu an yaklaşık 70 tane dişi hayvanımız var ve bunu minimum 250 kapasiteye çıkarmayı hedefliyoruz.

Karaman'da Üniversite Mezunu 30 Yaşındaki Kadın Hem Annelik Yapıyor Hem 70 Koyuna Bakıyor7

Şu anda hem yavru verimi hem de süt verimi açısından iyi sonuçlar alıyoruz. İleride bu sütü işleyerek satmak, yani yoğurt ve peynir gibi ürünler üreterek satışa sunmayı planlıyorum. Doğan kuzulardan erkekleri besi olarak, dişileri ise damızlık olarak satmayı düşünüyorum; ayrıca kendi sürüm için de damızlık seçimi yaparak sürümü genç tutacağım. Bu şekilde fazlasını kaliteli damızlık olarak yetiştirip satmayı planlıyoruz. Devletin çeşitli hibe ve kredileri mevcut. Bunları araştırabilirler; ben de yaklaşık bir yıl araştırdıktan sonra Uzman Eller Projesi’ne denk geldim, benim için büyük bir şanstı.

Karaman'da Üniversite Mezunu 30 Yaşındaki Kadın Hem Annelik Yapıyor Hem 70 Koyuna Bakıyor1

Hibe dışında genç çiftçi kredileri, hayvancılık kredileri, hayvan alımından sonra yem kredileri gibi imkanlar var. Eğer ailelerinden destek alıyorlarsa ve mevcut bir yerleri varsa, bu kredilerle işe başlayabilirler. Elbette her işte olduğu gibi ilk 2-3 yıl biraz zorlanacaklardır ama daha sonra kendi işlerini yapmak ve bu konuda uzmanlaşıp kaliteli bir seviyeye ulaşmak, bu işe ayrı bir değer katacaktır. Sabit olarak 8-5 bir işte çalışsalar, başka insanlarla muhatap olacaklar, o işin zorluklarını yaşayacaklar ve kariyer sahibi olmak için en azından 1-2 yıl çabalayacaklar. Hayvancılıkta da aynı. Krediyi alıp işe başladıklarında, hatta bir veteriner bile olsalar, ilk başlarda zorlanabilirler, ‘Yapamıyorum’ diyebilirler ama bence bir kadın bir evi çekip çeviriyorsa, bir çocuğu büyütebiliyorsa yani bu dünyaya bir insan yetiştirebiliyorsa, kolaylıkla hayvan da yetiştirip bu işi de başarabilir.

Karaman'da Üniversite Mezunu 30 Yaşındaki Kadın Hem Annelik Yapıyor Hem 70 Koyuna Bakıyor2

Karaman Valisi Çiçekli Tarihi Mekanları Yakından İnceledi Karaman Valisi Çiçekli Tarihi Mekanları Yakından İnceledi

Ben hayvancılığa 51 koyun ile başladım, şu an 70 tane var ve hepsi gebe. Bu gelen kuzularla sayıyı en az 100’e tamamlayacağım. Başta zorlanacağımı düşündüm ama işin göründüğünden daha kolay olduğunu fark ettim. Türk kadınları cephede bile kendini göstermiştir; böyle bir atalara sahipken, biz de gayet başarılı bir şekilde hayvancılığı yapabiliriz. Deneyen herkesin bu konuda başarılı olabileceğini düşünüyorum.

Karaman'da Üniversite Mezunu 30 Yaşındaki Kadın Hem Annelik Yapıyor Hem 70 Koyuna Bakıyor3

Hayvanlarla ilgileniyoruz, onların kuzularını bekliyoruz ama kendi kuzuma da vakit ayırıyorum. Evet, biraz zorluğu olabiliyor ama üstesinden gelebiliyorum çünkü oğlum da benim gibi hayvanları severek büyüdü. Beraber bile çıkıp bu işleri yapabiliyoruz. O yüzden, çocuğumla birlikte bu işi yapabilmek çok güzel” dedi.

Karaman'da Üniversite Mezunu 30 Yaşındaki Kadın Hem Annelik Yapıyor Hem 70 Koyuna Bakıyor5

“37 projeye toplam 6.6 milyon TL hibe ödemesi yapıldı”

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürü Hatice Bulut, Uzman Eller Projesi hakkında yaptığı açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın Kırsalda Uzman Eller Projesi, tarımsal üretimin uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmesini hedeflemektedir. Bu proje kapsamında tarım, hayvancılık, gıda, su ürünleri ve orman bölümlerinden mezun olan lisans, ön lisans ve lise mezunu kişilere yüzde yüz hibe desteği sunuyoruz. İlimiz genelinde Uzman Eller Projesi kapsamında bugüne kadar 37 projeye toplam 6.6 milyon TL hibe ödemesi yapıldı. Bu 37 üreticiden 9’u kadın ve bugün de Kızık köyünde, bu kadın üreticilerimizden biri olan Sümeyye Teber’in işletmesindeyiz. Sümeyye, 2023 yılında Uzman Eller Projesi'nden 250 bin TL hibe alarak 51 koyun ve 2 koçla başladığı işletmesini başarıyla sürdürüyor.

Karaman'da Üniversite Mezunu 30 Yaşındaki Kadın Hem Annelik Yapıyor Hem 70 Koyuna Bakıyor4

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, gelecekteki projelerde de genç çiftçilerimizi, kadın üreticilerimizi ve aile işletmelerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Tarımda kadınların rolünün güçlendirilmesi, yalnızca kırsal kalkınma yöntemi değil, aynı zamanda ekonomik büyümeyi doğrudan etkileyen bir faktördür. Bu projeler sayesinde kadın çiftçilerimiz tarımsal üretime daha fazla katılma imkanı bulacak ve sektörde daha fazla söz sahibi olacak” diye konuştu.

Karaman'da Üniversite Mezunu 30 Yaşındaki Kadın Hem Annelik Yapıyor Hem 70 Koyuna Bakıyor9

Kaynak: MEHMET AKİF ORHAN