Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, Karaman ve çevresinde bu gece saatlerinden itibaren 13 Nisan 2025 Pazar sabah saat 09.00'a kadar zirai don tehlikesi bulunuyor. Özellikle elma bahçeleri başta olmak üzere, ilkbahar geç donlarının meyve ağaçlarında büyük zararlara yol açabileceği uyarısında bulunan Mehmet Bayram, üreticilerin dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Bayram açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bilindiği üzere Karaman genelinde Nisan ayı içerisinde zirai don olayları sıklıkla yaşanmaktadır. Bu dönemde erken çiçeklenen elma, badem, erik, kayısı ve şeftali gibi meyve türlerimiz don riskine karşı daha hassastır. Bu nedenle mevcut imkanlarımız dahilinde bilimsel yöntemlerden faydalanarak bahçelerimizi dondan korumak büyük önem taşımaktadır.”

Alınabilecek Önlemler:

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, geçmiş dönemlerde çiftçiler tarafından uygulanan ve fayda sağladığı gözlemlenen bazı koruyucu tedbirleri de hatırlattı:

  • Dumanlama: Özellikle sabaha karşı sıcaklığın en düşük olduğu saatlerde bahçelerde dumanlama yapılarak yer seviyesindeki soğuk havanın yükselmesi sağlanabilir.
  • Su Püskürtme (Sisleme): Ağaçların üzerine ince bir su tabakası püskürterek don oluşumu engellenebilir. Su donarken açığa çıkan ısı, çiçek ve tomurcukları bir miktar koruyacaktır. Ancak bu yöntemin sürekli ve doğru şekilde uygulanması önemlidir.
  • Rüzgar Panelleri: Bahçe etrafında rüzgar perdeleri oluşturarak soğuk havanın bahçeye girişini engellemek mümkündür.

Bayram, “Unutmayalım ki erken alınan tedbirler olası zararları en aza indirecektir. Kritik olan bu geceden itibaren Cumartesi sabah saatlerine kadar üreticilerimiz mevcut imkanları dahilinde teyakkuzda olmalı ve bahçelerini kontrol altında tutmalıdır,” dedi.

Karaman’da ölü doğum yapan anne kedi barınakta koruma altına alındı
Karaman’da ölü doğum yapan anne kedi barınakta koruma altına alındı
İçeriği Görüntüle

Açıklamasının sonunda Mehmet Bayram, “İnşallah bu kritik Cumartesi sabahına kadar sürmesi beklenen bu don olayını herhangi bir hasar olmadan atlatırız. Allah çiftçimizin emeğini muhafaza etsin,” sözleriyle çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Kaynak: MEHMET İNCEKARA