Çekya’dan Cesta rozvoje, Türkiye’den Karaman Gençlik Kulübü Derneği ve Polonya, Macaristan, Portekiz, İspanya, İtalya’daki gençlik kurum ve kuruluşlarının ortaklığında hazırlanan Erasmus+ kapsamındaki gençlik projesi, Çekya Ulusal Ajansı tarafından hibe almaya hak kazandı. Projenin uluslararası hareketliliği Karaman’dan 4 genç ve 1 ekip liderinin katılımıyla 01-09 Temmuz tarihleri arasında Çekya’nın Brno ilinde gerçekleştirildi.

Erasmus+ kapsamında Çekya’da gerçekleştirilen EduRight projesi, gençleri insan hakları konusunda bilinçlendirmek ve kültürel alışverişi teşvik etmek amacıyla düzenlendi. Türkiye, Polonya, Çekya, Macaristan, Portekiz, İspanya ve İtalya’dan gelen katılımcılar, çeşitli etkinlikler ve atölye çalışmaları ile dolu dokuz gün geçirdiler.

Karaman’da Üreticilere 45 Bin Fidan Dağıtıldı Karaman’da Üreticilere 45 Bin Fidan Dağıtıldı

Proje boyunca gençler, insan hakları konusunu farklı açılardan ele alan etkinliklere katıldılar. İnsan hakları üzerine tarihi olayların analiz edilmesinden kadın haklarına ve göçmenlik konularına kadar geniş bir yelpazede oturumlar gerçekleştirildi. Etkileşimli oyunlar, simülasyonlar ve grup tartışmaları, katılımcıların aktif bir şekilde katılımını sağladı ve öğrenme deneyimlerini zenginleştirdi.

Karamanli Gencler Cekyada1

Katılımcılar ayrıca Brno şehrini keşfetme fırsatı buldular. Düzenlenen hazine avı oyunu ile şehrin önemli tarihi ve kültürel noktalarını ziyaret ettiler. Şehir gezisi ve serbest zaman etkinlikleri, gençlerin birbirleriyle kaynaşmasını ve farklı kültürleri yakından tanımalarını sağladı.Film gösterimleri, müzik ve dans performansları, katılımcıların kültürel zenginlikleri deneyimlemelerine olanak tanıdı. Akşamları düzenlenen kültürel etkinliklerde ise her ülke, kendi kültürünü tanıtan sunumlar ve yerel lezzetler ile projeye renk kattı. Projede Türkiye tanıtım gününde ise Karaman ili, kültürü, değerleri, yiyecek ve içecekleri tanıtıldı. 

EduRight projesi, insan hakları konusunda farkındalık yaratmanın yanı sıra, gençler arasında uluslararası dostluklar kurulmasına da vesile oldu. Projeye katılan gençler, kazandıkları bilgi ve deneyimleri kendi ülkelerinde de paylaşarak, insan hakları konusundaki bilinci artırmayı hedefliyorlar.

Proje katılımcılarından Miray Topçu deneyimlerini şu şekilde dile  getirmiştir. “Bu proje benim için konusu sebebiyle çok önemliydi. İnsan hakları evrensel bir kavram ve bu kadar güçlü bir kavramın dünyanın farklı yerlerinde, farklı kültürler tarafından nasıl karşılandığını görmek unutulamaz bir deneyimdi. Kabul edildiğimi ilk öğrendiğim zamanlar heyecanla beraber bazı endişelerim vardı. Ama başta benim için çok değerli olan ekibim, ardından Karaman Gençlik Kulübü Derneğinin ve proje sürecinde yanımda olan bütün arkadaşlarımın desteğiyle korkularımın doğal ama aynı zamanda gereksiz olduğunu fark ettim. EduRight projesi insan hakları konusunda bilgi ve bakış açımı genişletmemi sağladı , günlük hayatta hepimizin yaşamış olduğu ihlaller hakkında daha fazla farkındalık kazandım. Projedeki bütün gençler olarak yaptığımız beyin fırtınalarıyla ve yaşadığımız deneyimleri birbirimize aktararak bu konuda anlayışımızı arttırdık ve küresel sorunlara çözüm üretme konusunda motivasyon ve güven kazandık. Proje esnasında kafamdaki tabuları yıktım ve 1 hafta boyunca gençliğimi yaşayarak çok eğlendim. Şehir ve yoğun rutin hayatımın getirmiş olduğu yorgunluktan ve bunalmışlıktan arınarak yeni kişilerle tanıştım, doğayla iç içe olup huzur buldum.”

Editör: Haber Merkezi