İki yıldır yürürlükte olan %25 kira artış sınırı uygulamasının sona erme tarihi yaklaşıyor. Bu düzenleme, ev sahiplerinin kiralara %25'in üzerinde zam yapmalarını yasal olarak engelliyordu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir programda kira artış oranı sınırıyla ilgili olarak, "Kirada yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, çok büyük ihtimalle devam etmez. Kredi fiyatlamasına da müdahale edilmemesi gerekiyor," ifadelerini kullanmıştı. Kira artış sınırı, 2022 Haziran ayında kabul edilmiş ve 2023 Haziran ayında bir yıl süreyle uzatılmıştı. Yeni bir uzatma kararı alınmazsa, 1 Temmuz itibarıyla konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırlaması sona erecek.
Toprak evde bile oturmayı düşünüyorlar
Kiraların aşırı pahalı olduğunu belirten Emrah Deniz, “Fakir insanlar toprak evde bile oturmayı düşünüyor kiralar o derece arttı. Kiraların düşmesi lazım bence.” diye konuştu.
Millet sokakta mı kalsın?
Millet bu gidişle evsiz kalacak diyen Kerem Sağbaş, “Bu kira artışları ile millet evsiz kalacak. Millet sokakta mı kalsın?” dedi.
Millet bu evlere nasıl oturacak ?
Bu millet geçinemez diyen Mehmet Şimşek, “Milletin aldığı aylık zaten 17 bin TL millet bu evlere nasıl oturacak? Bir sigara alsalar 3 bin TL oraya gider, bu adam evinde nasıl geçinecek? Elektrik doğal gaz ne kadar para olmuş zaten. Bu millet geçinemez böyle giderse” diye konuştu.
Kaldırılırsa daha kötü olur
Mehmet Özer, “Bu sınır kaldırılmasın şuan kiradayım. Kaldırılırsa daha kötü olur ortalık” dedi.
Yatılı bir işe gireriz artık
Sürmeli olarak tanındığını belirten Alper, “3-4 bin TL’ye oturduğum kiralık evden çıktım ve şuan 8 bin TL’ye ev bulamıyorum. Bu sınır kaldırılırsa büyük ihtimalle ev bulamayız ve yatılı bir işe gireriz. Karaman’da kiralık ev buluruz ama paranın olması lazım. Karaman’da en düşük evi 7 bin 500 TL’ye buldum” dedi.
Ben kiracıyı düşünürüm...
Ev sahibi olduğunu belirten Mustafa Güler, “Bu kira sınırı ile ilgili pek bir bilgim yok ben ev sahibiyim.” diye cevap verdi ve kendisini bilgilendirmemiz sonrasında sınırın yüzde yirmi beş olarak kalmasının daha iyi olacağını belirterek “Ben kiracıyı düşünürüm elbette çünkü 30 sene kirada oturdum” dedi.
Kaldırılırsa her ev sahibi kafasına göre zam yapar
Necati Marangoz, “Kaldırılması iyi bir şey değil bence. Kaldırılırsa her ev sahibi kafasına göre zam yapar. Bu da toplumda psikolojik olarak bir bozukluğa kadar yol açabilir. Ben kiracı değilim, ev sahibiyim. Kiracıları da düşünmek lazım. Adamlar aldıkları maaşı kiraya verdikten sonra bu adamlar ne yeyip ne içecek”
Depremden sonra Karaman’da kira fiyatları daha pahalı oldu
Tülay Yıldırım, “Hatay’da şuan en kötü az hasarlı olan evler 15 bin TL Karaman’da ise ben şuan 5 bin TL’ye oturuyorum. Zam artış oranının kaldırılmasını istemiyorum çünkü kaldırılırsa zamlar daha çok olabilir. Biz mecbur burada oturduğumuz için 5 bin TL çok uygun geliyor kendi memleketim Hatay’da kiralar daha pahalı. Devletin yüzde 25 zam sınırını dinlemiyorlar daha fazla zam yapıyorlar o yüzden Karaman oraya göre daha iyi. Depremden sonra Karaman’da kira fiyatları daha pahalı oldu” dedi.
Kaldırılırsa kiracı ne yapacak?
Asgari ücretle ve emeklilikle kira ödemek çok zor diyen Adil Baran, “Bu sınır kaldırılmasın kaldırılırsa daha çok zam yapacaklar o zaman kiracı ne yapacak?” dedi.
Milletin ekmeğine göz dikmesinler
Yüzde 25 sınırını uygulayan yoktu diyen Lütfi Gürsoy, “Yüzde 25 zam sınırını uygulayan var mıydı? Devletin denetim mekanizması işlemiyor. Yüzde 25 sadece kağıt üzerinde. Bizim insanımızda vicdan diye bir şey yok. Ev sahiplerinin biraz vicdanlı olmalarını istiyorum milletin ekmeğine göz dikmesinler” dedi.