TBMYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğr. Gör. Durmuş Ali Çarkacı, fidan geliştirme aparatını, yaşanmakta olan meteorolojik kuraklığın ileride tarımsal kuraklığa dönüşebileceğini ve kuraklık sonucunda bitkilerde oluşabilecek stres faktörlerine karşı da bir dizi tedbir alınması gerektiğini düşünerek tasarladığını ifade etti.

Öğr. Gör. Çarkacı, “Tarım topraklarının fiziksel, kimyasal, biyolojik özelliklerinin ve verim potansiyellerinin istenen düzeylerde olabilmesi için organik madde içeriği, toprak ağırlığının en az yüzde 3'ü kadar olmalıdır. Türkiye’de tarım topraklarının yalnızca yüzde 1'i organik madde içeriği bakımından bu değerin üzerindedir. Günümüzde bitkilerin tuza dayanıklılığını artırmak için geleneksel yetiştirme yöntemleri ve genetik ıslahın yanı sıra kullanılan çeşitli alternatif yaklaşımlar vardır. Bunlardan biri de endofitlerdir. Endofitler, bitkilerin iç kısımlarında (yapraklar, kökler veya gövdeler) yaşayan mikroorganizmalardır.

Bu mikroorganizmalar genellikle bakteri veya mantarlar olabilir. Endofitlerin bitkiler üzerinde olumlu etkileri vardır. Bitkilerin çeşitli streslere karşı dayanıklılığını artırabilirler. Bu mikroorganizmaların tuzluluk stresine karşı dayanıklılık mekanizmalarını güçlendirmesi bitkiler üzerinde olumlu etkiler oluşturabilir. Bu geliştirdiğimiz aparat sayesinde kullandığımız endofitler için bir yaşam ortamı oluşturmayı amaçladık. Aynı zamanda bitkiler için özellikle su ve sulama sisteminin yeterli olmadığı koşullarda fidanlarımızı tutturma ve geliştirme fırsatı sunabilmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Gazi Kültür Sanat Merkezi İyileştirme Projesi KOP’tan Destek Almaya Hak Kazandı Gazi Kültür Sanat Merkezi İyileştirme Projesi KOP’tan Destek Almaya Hak Kazandı

Kaynak: HABER MERKEZİ