KOSGEB Kredisi Nedir?
KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme ve destekleme idaresi Başkanlığı’nın kısaltılmış halidir. Büyük kuruluşlar, fabrika ve sanayiler bu kapsam içerisinde yer almamaktadır. KOSGEB kredisi, küçük ve orta ölçekli işletme sahiplerine verilir. KOSGEB kuruluşu Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlıdır. Küçük ve orta ölçekli bir işletme açtıktan sonra işletmenizin yer aldığı belediye içerisinde bulunan KOSGEB’e başvuruda bulunmanız gerekmektedir. KOSGEB başvurusunun ardından KOSGEB tarafından sağlanan kredi, anlaşmalı bankalardan devlet güvencesiyle karşılanır.
KOSGEB Kredisi Alma Şartları Nelerdir?  
KOSGEB kredisini almak için belli başlı kurallar vardır. İlk olarak KOSGEB tarafından 32 saatlik verilen girişimcilik kursuna katılmış olmak gerekir. KOSGEB Kredisi bölgelere, cinsiyete, yaşa, genç girişimcilere ve bayan girişimcilere göre farklılık göstermektedir.
KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır?
KOSGEB kredisi ilk olarak, KOSGEB kredisi alma şartlarına uygun olan tüm girişimcilere verilir. KOSGEB kredisini almak için başta eğitim verilmektedir. Girişimcilerin KOSGEB sitesi üzerinden online olarak eğitimleri tamamlaması gerekmektedir. KOSGEB girişimcilik dersleri e-Devlet üzerinden Kontrol edilebilir. Derslerin bitiminde KOSGEB girişimcilik sertifikası alınır. KOSGEB girişimcilik sertifikası alındıktan sonra başvurularınızı sertifika ile yapabilirsiniz. Sonrasında hibe desteğine başvuru yapabilir ve bu başvurunuzun KOSGEB veri tabanına kayıtlı olması gereklidir. KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmak KBS-KOSGEB bilgi sistemi üzerinden ya da e-Devlet üzerinden yapabilir. Kayıt tamamlandıktan sonra bilgilerinizi KOSGEB Sitesi’ne yüklemeniz gerekmektedir. Yine online bir şekilde geleneksel girişimcilik destek programına başvurmalı ve tamamlamalısınız. Sonrasında gerekli olan başvuru formundaki bilgileri doldurarak başvurunuzu sonlandırabilirsiniz. KOSGEB kredisi almak için öncelikle işletmeniz için belirli bir iş planı hazırlamanız gerekmektedir. İş modeli formunu belirledikten sonra bilgilerinizi eksiksiz ve hatasız bir şekilde paylaşarak başvurunuzu geleneksel girişimcilik üzerinden üç bölümden oluşacak şekilde girişimci ortak, işletme faaliyetleri ve iş planı şeklinde online sistem üzerinden KOSGEB tarafından onaylatarak destek başvurunuzu yapabilirsiniz. Destek başvuru sürecinde ise iş planı tamamlandıktan ve destek başvurusu yapıldıktan sonra geleneksel girişimci destek programı başvuru sayfasından kaydı, kullanıcı adı şifresi alarak yapılmaktadır. Kayıt olunduktan sonra TC numarası, vergi numarası ve bilgiler açık, anlaşılır şekilde doldurmamalıdır. Başvuru formunun imza beyannamesi sonrasında, eksiksiz bir şekilde kurula sevk edilmesi gerekmektedir. Son olarak bütün bu adımlar başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra kredi veya hibe kazanabilirsiniz.

Kaynak: Hatice Karaca