TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl bu sene iftar menülerinin küçüldüğünü ve yüzde 70 ile yüzde 100 arası bir zam geldiğini söyledi. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergun Kılıç ise tüketicilerin buradaki yaşamla ilgili en çok direnç göstermesi gerekirken örgütlü yapısının zayıf olduğuna dikkat çekti.
Yüzde 65 olan enflasyon oranı Mayıs'ta yüzde 74-75 kadar çıkacağı tahmin edilirken oruç tutmak isteyenler, 11 Mart'ta Ramazan'ın ilk gününde sahura kalkacak. Bu enflasyonist ortamda bir İftar sofrası kurmak ya da dışarıda iftara çıkmak oldukça zor görünüyor. Restoran ve lokantalar da sahur ve iftar hazırlıklarını tamamladı. Menüler, iftariyelik, çorba, ara sıcak, ana yemek ve tatlıdan oluşuyor.
Restoranların girişine fiyat listesi zorunlu
Yeni yılla birlikte restoranların girişine fiyat listesi konulması zorunlu hale getirilmişti. Bu durum iftar ve sahur menüleri için de uygulanacak. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre şubatta en yüksek fiyat artışı yıllık yüzde 94,78 ile lokanta ve otellerde gerçekleşti. Restoranlarda fiyat bir yılda yüzde 100’e yakın arttı. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl ve Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergun Kılıç, restoran ve lokantalardaki fiyat artışlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
“Fiyat pahalılığı en çok gelen şikayetlerden”
Bu sene Ramazan'da menülerin küçüldüğünü ve yüzde 70 ile yüzde 100 arası bir zam geldiğini söyleyen Bingöl, “Fiyatlar 4 bin ile 5 bin arasında değişecek. Oteller de bunun içinde. Bazı kesim lüks iftarlar yapmayın diyor ama bu sektörde de yüzbinlerce insan çalışıyor. Aynı zamanda bizim derneğimize de gelen en çok şikayetlerin başında restoran ve lokanta benzeri yerlerin fiyatlarının çok yüksek olduğu” dedi.
“Büyük iftar grupları artık yok”
Bu sene artık büyük grup iftarların olmadığını dikkat çeken Bingöl, “Daha önce büyük firmalar, ajanslar falan 200-300 kişilik yemekler veriyordu. Artık o çok azaldı. Tamamen iş alakarta döndü 3 kişi 6 kişi. Büyük gruplar artık pek yok” diye konuştu.