Layüsel ne demek?
Layüsel, sorgulanamayan ve hesap verilemeyen varlığı ifade eder. İslam dinine göre, Allah’ın emirleri ve ayetleri sorgulanamaz, yarattığı düzen içerisinde her şey bir sırra sahiptir bu sebeple layüsel kelimesi aynı zamanda Allah’ın emirleri ve dogmatik ayetleriyle örtüşmektedir. İnsan ise Allah katında aciz bir kuldur ve insanların hataları, eksiklikleri vardır. Layüsel kelimesi ise Allah için kullanılan sıfatlardan biridir.
Layüsellik nedir?
Layüsellik, kelime anlamıyla özdeşleşmiş bir sıfat olarak sorumsuz, hesap sorulamayan varlık anlamına gelir.
Layüselin eş anlamlı olarak kullanıldığı kelimelerde, hesap sorulamayan, sorumluluk almayan, sorumluluktan kaçan ve sorumsuz olarak kullanılmaktadır. Layüsel kelimesinin kullanım yeri de çoğunlukla dini sohbetler ve dini terimlerde yer alır.
Layüsel kelime kökeni nedir?
Layüsel kelimesinin kökeni Arapça’dan gelmektedir. Arapça anlamı ‘sorumsuz’ demektir. Layüsel kelimesinin kullanıldığı cümleler içinde anlamı farklılığı gösterebilir. Farklı anlamlarda sorumsuz, mes’uliyetsiz, mes’ul tutulmaz ifadelerini taşır. Layüsel kelimesine –la eki ve sual, soru kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşur. Arapça da ise –la eki mevcut olmayan ve değil anlamını taşır.
Layüsel TDK anlamı nedir?
Layüsel kelimesinin TDK’da iki farklı anlamı ifade eder. İlk tanımı ‘Kudreti ve ilmi sorgulanamaz’ anlamına gelirken ikinci tanımı ise ‘Soru sorulamaz’ dır.