Limon fiyatlarının yükselişi neden? Önceden dalında 30 kuruş olan limon şimdi semt pazarlarında neden 80 liraya çıktı? Pazara indik ve mikrofonumuzu pazar esnafı ve vatandaşlara uzattık. İşte detaylar…

Pazar esnaflarından Mustafa Kılınç mikrofonlarımıza yaptığı açıklamada: "Geçen sene limonlar depolara konulacağı ekim ve kasım aylarında hava sıcaklığı çok yüksek seyrettiği için kalitede bazı sorunlar yaşandı ve üründe fire oranları çok arttı. Depolanan limonlarda çok fazla bozulma meydana geldi. Aldığım bilgilere göre, fire oranları yüzde 40-55 arasında değişiyor. Ancak şu da unutulmamalıdır ki, biz 15 fAğustos itibarıyla Adana ve Mersin bölgelerinde erkenci limonları hasat ediyoruz. Şu anda 40 günlük bir süre kaldı. Evet, fiyatlar yüksek ancak Türkiye'de hem ihracata hem de iç piyasaya yetecek kadar limon rekoltesi bekliyoruz. Bu 40 günlük dönemde fiyatlar yüksek seyredebilir. Yatak limonun depodaki çürümesinden, depolanmış malın bir miktar azalmasından ve fireden kaynaklı olarak fiyatlar artmış durumda. Ancak 40 gün sonunda turfanda limon pazara girdiği anda fiyatlar dengelenecektir. Tüketicilerimize buradan bir çağrıda bulunmak istiyoruz; 40 gün boyunca biraz sabır rica ediyoruz. Turfanda limon üretimine emek veren çiftçilerimizin emeğinin heba olmaması ve bu durumun piyasada kötüye kullanılmaması için, 40 gün boyunca biraz sabredip turfanda limonun çıkmasını bekleyeceğiz." ifadelerine yerdi.
Pazar esnaflarından Ahmet Vural ise: "Limon dalında 4-5₺ aralığında iken geçen sene vatandaşlar limonu deposuna koydu ve para etmedi. Limon yüzünden çok zararlar ettiler. Limonun depolama süreci çok zorlu bir süreç ara masraflar üretici ve satıcının işini çok zorlaştırdığı için zarar ettiler. Depoda limon kalmadığı ve çürüdüğü için 8 ve 9. Aylarda yeni limon çıkıncaya kadar bu fiyat politikası devam edecek gibi görünüyor. Limonların tamamı çürüdü yatak limonlar depo edildi ve çürüdü bu sebeple fiyatlar artmaya başladı. Limonların çürümesinin ve fiyat artışının sebebi budur."

Eğitimde Yapay Zeka Projesi Yunanistan’da Gerçekleştirildi Eğitimde Yapay Zeka Projesi Yunanistan’da Gerçekleştirildi

Pazarda alışveriş yapan vatandaşımız ise; 80 liraya limonun pahalı olduğunu, kalender vatandaşların limon alamayacağını ifade etti.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL