Dünyada tespit edilen mavi dil virüsü ülkemizde Adana da görülmesinin ardından insanlar arasında paniğe sebep oldu . Kullanıcılar arama motorlarında mavi dil hastalığı nedir? Mavi dil hastalığı ölümcül müdür? Mavi dil hastalığı belirtileri nelerdir? Mavi dil hastalığının tedavisi nedir? Mavi dil hastalığı insanlara bulaşır mı? Mavi dil hastalığı hangi hayvanlarda görülür? soruları işte haberimizde.
Mavi dil hastalığı nedir?
Mavi dil virüsü, diğer adıyla Bluetongue virüs ve BTS şeklinde de bilinmektedir. Geviş getiren büyük ve küçük baş hayvanlarda görülebilen bir viral enfeksiyondur. Bu hastalık, özellikle koyunlarda daha ciddi belirtiler göstermesine rağmen, keçi, sığır, deve, ceylan ve Afrika antilopları gibi çeşitli geviş getiren hayvan türlerinde de ortaya çıkabilir. Mavi dil hastalığı, özellikle tatarcık sinekleri gibi genellikle kan emici sinekler ve böcekler aracılığıyla yayılan bir tür hastalıktır.
Mavi dil hastalığı ölümcül müdür?
Hayvanlarda görülen mavi dil hastalığı, özellikle hayvanlarda ağır seyredebilen ve ölümle sonuçlanabilen bir enfeksiyondur. Özellikle genç hayvanlarda hastalığın başlamasından 2 ila 8 gün sonra ishal gibi belirtilerle birlikte ölümler meydana gelebilir. Bazı vakalarda ise hastalığın ilerleyişi daha uzun sürebilir. Kuzularda ölüm oranı %95’e kadar çıkabilmektedir, bu da hastalığın ciddiyetini gösterir.
Sığırlarda ise benzer belirtiler görülse de genellikle daha hafif seyreder ve çoğu zaman fark edilmeyebilir. Ancak, gebe ineklerde anomalili buzağı doğumları veya ölü doğumlar şeklinde ortaya çıkabilen AH sendromu gözlemlenebilir, bu durum da hastalığın olası komplikasyonları arasındadır. Mavi dil hastalığı da hayvanlar arasında taşıyıcılığını koruyarak bulaşma riskine sahiptir.
Mavi dil hastalığı belirtileri nelerdir?
Mavi dil hastalığı, enfekte olan hayvanlarda ortaya çıkan belirtiler, virüs türüne ve hayvanın cinsine göre farklılık gösterebilir. Koyunlarda hastalık genellikle ağır seyreder ve hayvanın genel sağlığının ciddi şekilde bozulmasına neden olur. Hastalık, enfekte hayvanların %2 ila %30’unun ölümüne yol açabilirken, bazı bölgelerde bu oran daha da yüksek olabilir.
Koyunlarda gözlenen en belirgin belirtileri; ateş, baş ve boyun bölgesinde şişlik, aşırı salya akması, yürüyüş bozuklukları, ağız göz ve burun çevresinde morarma, şişme, iltihaplar ve ülser görülebilir. Ciltte ve dokularda kanamalar, solunumda güçlük ve adından da anlaşıldığı üzere dilin renk değiştirmesi ve şişmesi olarak gözlenmektedir. sonucunda da yüksek ölüm oranlarıyla karşılaşılmaktadır. Sığır ve keçilerde ise hastalık genellikle belirgin bir sorun bulunmazken burun akıntısı, ağızda şişme ve ülserler görülebilir.Hastalığın gebelik döneminde bulaşması durumunda ise yavrularda doğum öncesi enfeksiyonlara neden olurken küçük, zayıf, deforme olmuş veya kör doğan yavrular ve doğumdan sonraki birkaç gün içinde yeni doğanların ölümü gerçekleşebilir.
Mavi dil hastalığının tedavisi nedir?
Mavi dil hastalığının güncel bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenle hastalığa karşı alınacak en önemli adım, koruyucu önlemler almaktır. Hastalıkla mücadelede, karantina uygulamaları, enfekte hayvanların imhası ve emici sineklerle etkin bir mücadele büyük önem taşır. Ayrıca, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla aşılama da yapılmaktadır.
Mavi dil hastalığı insanlara bulaşır mı?
Mavi dil hastalığı, hayvanlardan insanlara doğrudan bulaşmamaktadır. Hasta hayvanlarla temas etmek, onların sütünü tüketmek veya yününü kullanmak, insanlarda hastalığa yol açmaz. Mavi dil virüsü yalnızca hayvanlar arasında, özellikle kan emici böcekler aracılığıyla yayılır ve insan sağlığı açısından bir risk oluşturmaz. Bu nedenle, hastalık insanlara bulaşmayan bir virüs olarak bilinir.
Mavi dil hastalığı hangi hayvanlarda görülür?
Mavi dil hastalığı, koyun, keçi, sığır ve deve gibi hayvanları etkileyen viral bir enfeksiyondur. Başlangıçta Afrika'da yaygın olmasına rağmen, iklim değişikliklerinin etkisiyle Avrupa, Asya, Amerika, Avustralya ve Türkiye gibi farklı bölgelerde de görülmeye başlanmıştır.