Sıkı Para Politikası Devam Edecek

Merkez Bankası tarafından yayımlanan karar metninde, sıkı para politikası duruşunun, enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceği vurgulandı. Aylık enflasyona dair göstergeler incelendiğinde, ana eğilimde belirgin bir değişim olmadığına dikkat çekildi. Üçüncü çeyrek göstergelerinin ise yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve enflasyonist baskıların azaldığını teyit ettiği ifade edildi.

Enflasyon Risklerine Karşı İhtiyatlı Durum

Karaman Altın Fiyatları Bugün Ne Kadar? Karaman 17 Eylül 2024 Salı Altın Fiyatları Karaman Altın Fiyatları Bugün Ne Kadar? Karaman 17 Eylül 2024 Salı Altın Fiyatları

Merkez Bankası, temel mal enflasyonunun sınırlı artışla düşük seviyede kalmayı sürdürdüğünü, hizmet enflasyonunda ise iyileşmenin yılın son çeyreğinde beklenildiğini belirtti. Ayrıca, enflasyon beklentilerinin ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk oluşturmaya devam ettiği de vurgulandı.

Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu koruyacağını yineledi. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasına devam edileceği belirtildi. Enflasyonda beklenmedik bozulmalar görülmesi halinde, para politikası araçlarının etkili bir şekilde kullanılacağı ifade edildi.

Parasal Sıkılaştırma ve Gelecek Adımlar

Kredi ve mevduat piyasalarındaki gelişmeler yakından izlenirken, parasal aktarım mekanizması gerektiğinde ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecek. Likidite koşulları da gelişmelere göre dikkatle takip edilerek sterilizasyon araçları etkili bir şekilde kullanılmaya devam edilecek.

Merkez Bankası, enflasyonun ana eğiliminde düşüş sağlayacak parasal ve finansal koşulların oluşturulması için kararlı adımlar atılacağını belirtti. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 hedefine ulaşması amacıyla tüm araçların kullanılacağı ve kararların veri odaklı, şeffaf bir çerçevede alınacağı ifade edildi.

Kaynak: İHA