Abu Dabi merkezli ADQ, Bank Audi'nin iştiraki Odeabank'ın %96’lık hissesini satın almak üzere nihai bir anlaşma gerçekleştirdi. Ancak, son yapılan açıklamarda süreçteki işlemin mali detayları ile ilgili bilgi verilmedi. Hisselerin dağılımı ve yatırımın detaylarıyla birlikte, ADQ'nun Türkiye'deki stratejik yatırımlarının geleceği merak konusu.

Hisselerin Dağılımı Nasıl Olacak?

Bank Audi, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamada, anlaşma çerçevesinde Bank Audi'nin %76,42 payı ile birlikte Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın %8, Uluslararası Finans Kurumu'nun %6,36, IFC FIG Investment Company'nin %3,43 ve Mohammad Hassan Zeidan'ın %1,78 oranındaki hisselerinin de ADQ’ya devredileceğini belirtti.

Nihai Anlasma Saglandi Kapa Bildirdi Odeabank Satiliyor1

TOGG T10X Modeli için Faizsiz Kredi Kampanyası TOGG T10X Modeli için Faizsiz Kredi Kampanyası

Odeabank'ın Geçmişi

Odeabank, 2012 yılında alınmış olan izinle Türkiye'de bankacılık faaliyetlerini yürütmeye başlamıştı. Bank Audi, Lübnan merkezli bir grup olup, yedi farklı ülkede kurumsal, ticari, bireysel, yatırım ve özel bankacılık alanlarında hizmet vermektedir.

ADQ’dan Yatırım Açıklaması

ADQ Grup Başkan Yardımcısı Mansour AlMulla, anlaşma ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada, “Odeabank, ADQ’nun bir parçası olarak yeni sermaye erişimi sağlayacak ve Türkiye'deki çekici piyasa dinamikleri ile desteklenen geniş portföyümüzü güçlendirecektir. Bu yatırımla birlikte Odeabank'ın büyüme planlarını hız kazanacağına ve finansal hizmetler sektöründe teknolojik inovasyona öncülük edeceğine inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Nihai Anlasma Saglandi Kapa Bildirdi Odeabank Satiliyor2

Bank Audi CEO'sundan Değerlendirme 

Bank Audi CEO'su Khalil El Debs, "Bu işlem, Bank Audi Grubu’nun ana pazarları olan Lübnan ve Avrupa'daki operasyonlarımıza odaklanma stratejimizle uyumludur. Türk iştirakimiz Odeabank'ın ADQ gibi küresel bir kurumun ilgisini çekmiş olmasından mutluluk duyuyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

ADQ'nun Türkiye Yatırımları Nasıl ilerleyecek?

2022 yılında ADQ, Türkiye Varlık Fonu ile birlikte, önemli sektörlerde yeni teknolojiler geliştiren veya mevcut teknolojileri iyileştiren şirketlere yatırım yapmayı amaçlayan 300 milyon ABD doları tutarında bir fon başlatmıştı. Aynı yıl içerisinde ADQ, ilaç şirketi Birgi Mefar Grubu'nu satın alarak, bu şirketi tamamen sahip olduğu global yaşam bilimleri holdingi Arcera'nın bir parçası haline getirmiştir. 2023 yılında ise ADQ, ülke ile ikili ilişkileri güçlendirmek ve ekonomik gelişime katkıda bulunmak amacıyla iki mutabakat zaptı imzaladı.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL