Sivas’a bağlı Kolluca köyü, yaklaşık 350 nüfuslu bu küçük köy, bugüne kadar tam 130 doktor yetiştirerek dikkatleri üzerine çekiyor.
Kolluca köyünün tıp başarısının temelleri, 50 yıl önce Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cahit Gümüşer'in annesinin isteğiyle doktor olmasıyla atıldı. Onun izinden giden gençler, birbirlerine özenerek tıp fakültelerine girmeye başladı. Zamanla her haneden en az bir doktor çıkar hale gelen köy, “Bu köyün suyunu içen doktor oluyor” söylemiyle ün kazandı.
Köydeki çeşmeden su içen ziyaretçiler, bu suyun uğur getirdiğine inanarak çocuklarına da içirmek için yanlarında su götürüyor. Kolluca köyü sakinlerinden Şinasi Kumru, her yıl birkaç öğrencinin tıp fakültesi kazandığını belirterek, "Gittiğim yerlerde su istiyorlar, 'Çocuklara içirelim, doktor olsunlar' diyorlar" ifadelerini kullandı. Kumru ayrıca, köyde profesör ve doçent unvanına sahip doktorların da bulunduğunu vurguladı.
Özellikle gençlerin birbirine olan özlemi ve rekabeti sayesinde köyde tıp eğitimi bir gelenek haline gelirken, Kolluca köyü bu ilginç hikâyesiyle görenleri şaşırtıyor.