Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, Dubai çikolatasının giderek artan bu ilgisinin lüks tüketim çılgınlığına dönüştüğünü belirtti. "Çocuklar bu çikolatayı bir statü simgesi olarak görmeye başladı. Ebeveynlerin bu durumu dikkatle değerlendirmesi ve çocukları bu tür abartılı tüketimden koruması gerekiyor," dedi. başlığı altında, Ağaoğlu, özellikle çocukların bu lüks tüketime özendirilmesinin endişe verici olduğunu ifade etti.
Kıyılmış Bezelye ve Kalitesiz Kakao Tehlikesi
Öte yandan, piyasanın yüksek talep nedeniyle sahte Dubai çikolatalarıyla dolmaya başladığına dikkat çeken Ağaoğlu, "Kalitesiz kakaolar ve fıstık görünümlü farklı malzemeler bu ürünlerin yerini almaya başladı. Bu kadar pahalı ve gözde bir ürün olunca sahte içeriklerin piyasaya sürülmesi kaçınılmaz hale geldi. Tüketiciler olarak dikkatli olmalı ve marka değerine kanarak sağlıksız içerikleri tüketmemeliyiz," diye konuştu.
Bazı satıcıların talebi karşılamak için kalitesiz ve sahte içeriklere yöneldiğini aktaran Ağaoğlu, "Kıyılmış bezelye ve benzeri maddelerin kullanıldığına dair uyarılarda bulunuyoruz. 'Dubai ismine kanıp sağlıksız içerikleri tüketmeyin,' dedik" dedi.
Dubai çikolatası Fiyatını Hak Ediyor mu?
Başka bir yerde de aşırı pahalıya satıldığına şahit olduğunu ifade eden Ağaoğlu, şöyle konuştu: “Kilosu 4 bin liraya kadar ulaştı. 100 gramını 400 liraya varan fiyatlardan satıyorlar. Neden bu fiyatlar, kim ortaya attı bu çikolatayı, kim meşhur etti, amacı ne? Özellikle çocuklarda bir lüks tüketim çılgınlığına yol açıyor. Çocukları ve gençleri lüks tüketime özendiriyor. Peki Dubai çikolatasına ulaşamayanlar ne yapacak? Ulaşabilir ancak sağlık açısından tüketemeyen çocuklara nasıl açıklayacaksınız? Dubai çikolatası çılgınlığı kesinlikle durdurulmalı, Burada anne ve babalara büyük iş düşüyor. Çocukları bu tüketim çılgınlığından uzak tutsunlar.” ifadelerine yer verdi.
Türkiye'nin Yerli Ürünleri Varken Yabancı İsimle Çocuklar Lükse Özendirilmemeli
Çankırı Karatekin Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun ise Türkiye'nin Antep fıstığı ve tel kadayıf gibi ürünlerde dünyada öne çıktığını belirterek, "Bu yerli malzemeleri kullanmamıza rağmen, çocukların yabancı isimle pazarlanan ürünlere özenmesi üzücü. Çikolata, reklamlar aracılığıyla lüksün bir simgesi olarak lanse ediliyor, bu da çocuklarımızda aşırı tüketim alışkanlığı oluşturuyor" açıklamasını yaptı.