Silivri açıklarında meydana gelen depremleri değerlendiren Prof. Dr. Üşümezsoy, sarsıntının İstanbul’un merkezinde değil, Silivri Fayı üzerinde gerçekleştiğini vurguladı. 2019 yılında yaşanan 5.7’lik depremin ardından, aynı bölgede bu kez 6.2 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldiğini belirtti.

1 Mayıs 2025'te Bankalar Açık mı?
1 Mayıs 2025'te Bankalar Açık mı?
İçeriği Görüntüle

"6.2’lik Yeni Bir Deprem Daha Olabilir"

Üşümezsoy, Marmara Denizi’nde kırılmamış tek fayın Silivri Çukuru’ndaki Silivri Fayı olduğunu söyleyerek, bu bölgede 6 ila 6.5 büyüklüğünde bir depremin daha yaşanabileceğini, ancak bu durumun yakın zamanda gerçekleşmeyeceğini ifade etti. Diğer fay hatlarının ise geçmişte kırıldığını ve ciddi bir risk oluşturmadığını dile getirdi.

"İstanbul’da Büyük Deprem Zaten Yaşandı"

Tarihsel verilere de atıfta bulunan Prof. Dr. Üşümezsoy, İstanbul’daki en büyük depremin 1894 yılında Çınarcık-Yalova hattında meydana geldiğini belirtti. 1912 yılında ise Tekirdağ-Silivri Çukuru arasında bir kırılmanın yaşandığını aktardı. Bazı uzmanların 1766 yılını referans göstererek büyük bir depremin "eli kulağında" olduğunu söylemesini eleştiren Üşümezsoy, “1894’te zaten büyük deprem yaşandı. 250 yılda bir büyük deprem olacak diye bir kural yok” dedi.

"Panik Yapılmasına Gerek Yok"

Vatandaşların paniğe kapılmaması gerektiğini belirten Üşümezsoy, İstanbul’da heyelan riski taşıyan bölgeler dışında yıkıcı bir etki beklenmediğini kaydetti. 6.2’lik depremin ardından 4.5 büyüklüğünde artçılar olabileceğini belirten uzman, Marmara’da kırılmayan tek aktif fayın Silivri Fayı olduğunu hatırlattı.

"Marmara'da Büyük Deprem Riski Kalmadı"

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy açıklamasının sonunda, “Marmara Denizi’ndeki fayların büyük kısmı daha önce kırıldığı için artık büyük bir deprem riski bulunmuyor” diyerek vatandaşlara güven verdi. Sadece Silivri Fayı'nın orta büyüklükte bir deprem üretme potansiyeli taşıdığını vurguladı.

Kaynak: MEHMET İNCEKARA